U bent hier:Home>Actueel>Veranderingen rond je energierekening in 2022

Veranderingen rond je energierekening in 2022

Het zal weinigen ontgaan zijn dat de energieprijzen in het najaar van 2021 op een historisch hoog niveau uitkwamen. Voor de meeste Nederlanders betekent dat maandelijks een flinke extra kostenpost. De regering heeft daarom een aantal maatregelen genomen om de extra kosten voor burgers te compenseren. Een gezin met een gemiddeld energieverbruik gaat hierdoor in 2022 ongeveer € 400 minder betalen. Maar wat is er mogelijk en hoe werkt het precies? Alle veranderingen op een rij.

Voor iedereen extra korting op de energiebelasting

Iedereen die energie gebruikt, betaalt energiebelasting. Die belasting betaal je via je energierekening. Op het totale bedrag aan energiebelasting dat je moet betalen, geeft de overheid korting. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat stroom voor iedereen betaalbaar blijft. In 2022 gaat die korting met €265 omhoog vanwege de hoge energieprijzen. Het totale bedrag van de korting wordt daarmee €824,77. Dit bedrag is er voor iedereen ongeacht hoeveel energie je verbruikt. Je ziet het op de jaarlijkse eindafrekening van je energiegebruik staan.

Belasting op stroomverbruik daalt

De energiebelasting op elektriciteit daalt met 6,9 eurocent per kWh. Dit is inclusief btw. Hoeveel dat voor jou scheelt, hangt af van je stroomverbruik. Bij een gemiddeld verbruik van 2.384 kWh per jaar daalt de energiebelasting met ongeveer € 160. 

Belasting op gasverbruik stijgt

De energiebelasting op gas wordt de komende jaren steeds hoger. In 2022 gaat de energiebelasting op gas met 2 eurocent per m3 omhoog. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.170 kuub per jaar betaal je 23 euro meer aan belasting voor gas. Met deze maatregel wil het kabinet het gasverbruik onder huishoudens verder terugdringen. De hoop is ook dat zo meer duurzame verwarmingsbronnen, die vaak elektriciteit verbruiken, aantrekkelijker worden.

Let op: het gaat hier alleen om de energiebelastingen. Maar de tarieven voor gas en stroom bestaan uit 2 delen: de marktprijs en de energiebelastingen. De marktprijs is flink gestegen, waardoor je uiteindelijk meer kwijt bent aan energie. De verlaging van de energiebelasting compenseert dit maar ten dele. Heb jij een hoger gasverbruik dan gemiddeld dan stijgt jouw energierekening bovendien harder dan gemiddeld en valt de compensatie lager uit.  

Extra compensatie als je weinig verdient of een uitkering hebt

Als je weinig verdient, of een uitkering ontvangt, heb je in 2022 misschien ook recht op een extra tegemoetkoming in de energiekosten van eenmalig € 200. Die compensatie loopt via de bijzondere bijstand. Bijstandsgerechtigden ontvangen het bedrag automatisch. Andere groepen kunnen zich bij de gemeente melden. Hier vind je de voorwaarden die nu bekend zijn (december 2021).

  • Er gaat geen vermogenstoets gelden maar verdere details, bijvoorbeeld over een inkomensgrens, moeten nog worden uitgewerkt. 
  • Huishoudens met schulden hebben direct profijt van de tegemoetkoming. Er mag door schuldeisers namelijk geen beslag worden gelegd op een tegemoetkoming via de bijzondere bijstand. 
  • Het streven is om in het eerste kwartaal van 2022 te starten met het uitkeren van de tegemoetkoming.

Gratis energiebesparende producten

Sommige gemeenten stellen ook gratis energiebesparende producten, zoals een tochtstrip, beschikbaar en geven gratis advies over hoe je de stijgende energiekosten in toom kunt houden. Neem contact op met jouw gemeente om te zien wat er mogelijk is. 

Tool: 'Wat betekent dit voor mij?'

Wil je weten wat deze wijzigingen betekenen voor jouw portemonnee? Vul dan onze 'Wat betekent dit voor mij?' tool in.