U bent hier:Home>Actueel>Veranderingen rond je energierekening in 2022

Veranderingen rond je energierekening in 2022

Het zal weinigen ontgaan zijn dat de energieprijzen enorm gestegen zijn. Voor de meeste Nederlanders betekent dat maandelijks een flinke extra kostenpost. De regering heeft daarom een aantal maatregelen genomen om de extra kosten voor burgers te compenseren. Wat is er mogelijk en hoe werkt het precies? Alle veranderingen op een rij. 

Ik zoek hulp

Kom je er niet uit of heb je hulp nodig bij het betalen van je energierekening? Kijk dan op Geldfit.nl voor meer tips of bel anoniem met het gratis telefoonnummer 0800-8115.

Voor iedereen: extra compensatie in november en december

In de wintermaanden november en december krijgen alle huishoudens in principe € 190 compensatie van de overheid voor de hoge energierekening. Dit bedrag wordt via de energieleverancier uitbetaald of verrekend met nog openstaande rekeningen of je termijnbedrag. Let op! je hebt geen recht op de compensatie als je met meerdere huishoudens op een grootverbruikaansluiting bent aangesloten, zoals bijvoorbeeld bij een collectief energiecontract. 

Voor iedereen: extra korting op de energiebelasting 

Iedereen die energie gebruikt, betaalt energiebelasting. Die belasting betaal je via je energierekening. Op het totale bedrag aan energiebelasting dat je moet betalen, geeft de overheid korting. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat stroom voor iedereen betaalbaar blijft. In 2022 gaat die korting met €225 omhoog vanwege de hoge energieprijzen. Het totale bedrag van de korting wordt daarmee €785. Dit bedrag is er voor iedereen ongeacht hoeveel energie je verbruikt. Je ziet het op de jaarlijkse eindafrekening van je energiegebruik staan.

Belasting op stroomverbruik daalt

De energiebelasting op elektriciteit daalt met 5,7 eurocent per kWh exclusief btw. Daarnaast is de btw op energie per 1 juli 2022 verlaagd van 21% naar 9%. Hoeveel dat voor jou scheelt, hangt af van je stroomverbruik. Bij een gemiddeld verbruik van 2.384 kWh per jaar daalt de energiebelasting met ongeveer € 170. 

Belasting op gasverbruik stijgt, maar btw daalt

De energiebelasting op gas wordt de komende jaren steeds hoger. In 2022 gaat de energiebelasting op gas met 2 eurocent per m3 omhoog. Met deze maatregel wil het kabinet het gasverbruik onder huishoudens verder terugdringen. De hoop is ook dat zo meer duurzame verwarmingsbronnen, die vaak elektriciteit verbruiken, aantrekkelijker worden. Tegelijkertijd is per 1 juli 2022 de btw op gas verlaagd van 21% naar 9% als extra maatregel om de hoge energieprijzen te compenseren. 

Let op: het gaat hier alleen om de energiebelastingen. Maar de tarieven voor gas en stroom bestaan uit 2 delen: de marktprijs en de energiebelastingen. De marktprijs is flink gestegen, waardoor je uiteindelijk meer kwijt bent aan energie. De verlaging van de energiebelasting compenseert dit maar ten dele. Heb jij een hoger gasverbruik dan gemiddeld dan stijgt jouw energierekening bovendien harder dan gemiddeld en valt de compensatie lager uit.  

Energietoeslag: extra compensatie als je weinig verdient of een uitkering hebt

Als je weinig verdient, of een uitkering ontvangt, heb je in 2022 misschien ook recht op de energietoeslag. Dat is een extra tegemoetkoming in de energiekosten van in totaal eenmalig € 1300 per huishouden. Deze compensatie loopt via de bijzondere bijstand. Bijstandsgerechtigden ontvangen het bedrag automatisch. Andere groepen kunnen zich bij de gemeente melden. Niet iedereen die in aanmerking komt heeft dit al gedaan. Hieronder vind je de voorwaarden:

  • Je kunt de toeslag aanvragen als je een inkomen hebt van minder dan €1310 netto per maand (alleenstaande) of €1871,50 (samenwonend). 
  • Ben je gepensioneerd dan ligt de inkomensgrens bij € 1455,67 netto per maand (alleenstaande) of €1971,05 (samenwonend)
  • Er geldt geen vermogenstoets.
  • Huishoudens met schulden hebben direct profijt van de tegemoetkoming. Er mag door schuldeisers namelijk geen beslag worden gelegd op een tegemoetkoming via de bijzondere bijstand.
  • Heb je al een energietoeslag aangevraagd of ontvangen van € 200 of € 800 (oude bedragen) dan krijg je het resterende bedrag automatisch op je rekening. Hier hoef je geen nieuwe aanvraag voor te doen.

Gratis energiebesparende producten

Sommige gemeenten stellen ook gratis energiebesparende producten, zoals een tochtstrip, beschikbaar en geven gratis advies over hoe je de stijgende energiekosten in toom kunt houden. Neem contact op met jouw gemeente om te zien wat er mogelijk is. 

U bent hier:Home>Actueel>Veranderingen rond je energierekening in 2022