U bent hier:Home>Later goed geregeld>pensioentool-andere-baan>Check je pensioenregeling als je een andere baan krijgt
Thema

Check je pensioenregeling als je een andere baan krijgt

Kijk als je een nieuwe werkgever krijgt ook goed naar je pensioen. Waarop moet je letten en hoe weet je of je een goede pensioenregeling hebt? We helpen je op weg.

Pensioen 1-2-3

Pensioenfondsen en verzekeraars hebben een Pensioen 1-2-3. Dat is een overzichtelijk document met de belangrijkste kenmerken van een pensioenregeling. Je kunt de Pensioen 1-2-3 opvragen bij de werkgever waar je hebt gesolliciteerd.

Wat voor soort pensioenregeling krijg je?

Veel werknemers hebben een middelloonregeling. Dan is je pensioen gebaseerd op je gemiddelde salaris tijdens je hele carrière. Eindloonregelingen (dan is je pensioen gebaseerd op je laatste salaris voor je met pensioen gaat) komen eigenlijk niet meer voor. Steeds meer werknemers hebben een beschikbare premieregeling. Daarmee bouw je een bedrag op dat je bij pensionering gebruikt om een uitkering te kopen.

Check het opbouwpercentage

Het opbouwpercentage geeft aan hoeveel pensioen je opbouwt. Hoe hoger het opbouwpercentage, hoe meer pensioen je straks krijgt. Er is wel een wettelijk maximum aan het opbouwpercentage. Dat is 1,875% als je pensioen opbouwt met een middelloonregeling en de pensioenleeftijd van de pensioenregeling 68 jaar is. Is de pensioenleeftijd lager dan is ook het opbouwpercentage lager. Voor een beschikbare premieregeling gelden andere percentages.

Hoe hoog is je eigen bijdrage?

De werkgever betaalt de pensioenpremie aan het pensioenfonds of de verzekeraar. Vaak betaal je zelf mee aan de pensioenregeling. Dat is je eigen bijdrage. Je eigen bijdrage zie je elke maand op je salarisstrook. Wat je werkgever betaalt, vind je op het Uniform Pensioenoverzicht dat je elk jaar in september of oktober ontvangt.

Wat is er geregeld voor je nabestaanden?

Vaak hoort nabestaandenpensioen bij je pensioenregeling. Een nabestaandenpensioen is een uitkering voor je nabestaanden als jij overlijdt. Er zijn twee soorten nabestaandenpensioen: op opbouwbasis en op risicobasis.

En wat als je arbeidsongeschikt raakt?

Als je niet meer kunt werken door ziekte, gaat je pensioenopbouw bij je pensioenuitvoerder vaak door. Je hoeft dan geen premie te betalen. Bij sommige pensioenregelingen is ook een arbeidsongeschiktheidspensioen geregeld. Dan krijg je een aanvulling op de uitkering die je van de overheid krijgt als je arbeidsongeschikt bent.

Hoe uitgebreider hoe beter

De regeling voor je nabestaanden en voor arbeidsongeschiktheid kunnen je een idee geven hoe goed jouw pensioenregeling is. In het algemeen geldt: hoe uitgebreider, hoe beter.