U bent hier:Home>Crypto>Crypto begrippen - Slim in Crypto - SIC
Thema

Crypto begrippen uitgelegd

 • Blockchain

  The holy grail van crypto’s. Feitelijk een netwerk van gebruikers die samen een database van transacties bijhouden. Deze keten maakt cheaten vrijwel onmogelijk. Eén coin twee keer aan de man brengen, kan dus niet. Blockchain is het fundament. De basis. Zie ook Blockchain: de techniek achter crypto’s (link naar de website van De Nederlandsche Bank).

 • Wallet

  Gekochte crypto’s kun je opslaan in een digitale portemonnee: een wallet. Er zijn talloze wallets. Voor elk wat wils. Wil je hem op je laptop of telefoon? Check. Liever een online versie. No problemo. Wat alle wallets gemeen hebben: ze ‘eisen’ een waterdicht wachtwoord. Kies altijd voor een betrouwbare partij. Hacks waarbij crypto’s gestolen worden, zijn namelijk dagelijkse kost.

 • Marketcap

  De totale waarde van de totale coins die in omloop zijn. Van één specifieke crypto welteverstaan. Kort door de bocht: een munt is €10,- waard en er zijn er 100 van in omloop, dan is de marketcap van deze crypto: 10 x 100 = €1000,-. Easy peasy.

 • HODL

  Deze typo van het woord ‘hold’ is uitgegroeid tot dé term voor het (lang) vasthouden van je investering. HODL! Niet verkopen. Niet traden.

 • Whale

  It’s all-in the name. Een grote investeerder met heel veel cash of crypto’s.

 • Traden

  Traden. Het kopen en verkopen van crypto’s. De manier om cash te verdienen met coins. Maar, wel tricky. De handel in crypto’s is namelijk niet zo beschermd als die in aandelen of andere (gereguleerde) financiële producten!

 • ALTCOIN

  Simpeler wordt het niet: dit zijn namelijk alle crypto’s, anders dan de Bitcoin. Oftewel: de alternatieve coins. Altcoin wordt ook gebruikt als omschrijving voor crypto’s die (nog) niet bekend zijn.

 • FOMO

  Fear Of Missing Out. In de wereld van crypto’s staat dit voor de angst om ‘de nieuwe Bitcoin’ te missen. Om die once in a lifetime financiële klapper mis te lopen. Het resultaat: de angst regeert.

 • Pump and dump

  Een crypto wordt supergehypt. Mensen stappen massaal in. De prijs gaat to the moon. Vervolgens worden er in één klap weer enorm veel verkocht. Stap je te laat uit, dan verlies je heel snel, heel veel cash. Pump en dump is illegaal. Toch worden ze vaak georganiseerd. Doe er niet aan mee.

 • Airdrop

  Free coins! Dát is een airdrop. Om een crypto te hypen worden ze soms gratis uitgedeeld. Zo lijkt het alsof de coin veel gebruikt wordt, waardoor de waarde razendsnel stijgt. Dat lokt weer kopers en zo wordt de coin binnen no time een hit. Pas op: veel airdrops zijn dus scams.

 • Non fungible tokens (NFTs)

  Een NFT is een crypto die 100% uniek is. Niet inwisselbaar voor een andere NFT. Bij bijvoorbeeld ‘gewone’ crypto’s zoals de Bitcoin geldt: een Bitcoin is een Bitcoin. Ze zijn inwisselbaar met elkaar. NFT’s zijn stuk voor stuk one of a kind. 
  Daarom worden ze vaak gekoppeld aan een ander voorwerp. Bijvoorbeeld aan digitale kunst. Ook NFT’s zijn hypegevoelig. Met alle gevolgen (en scams) van dien.

U bent hier:Home>Crypto>Crypto begrippen - Slim in Crypto - SIC