U bent hier:Home>Crypto>Belangrijke partijen - Slim in Crypto - SIC
Thema

Belangrijke partijen

AFM

Om een kort verhaal lang te maken: “de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is onafhankelijke toezichthouder voor consumentenbescherming in de financiële sector.”

Minor detail: crypto’s vallen (nog) niet onder het toezicht van de AFM. Dit betekent dat er bij de handel niemand met je meekijkt om te zien of het goed gaat en of je netjes wordt behandeld door crypto-exchanges of aanbieders van wallets. Het enige wat AFM kan doen (en doet) is waarschuwen! Blijven wijzen op de tricky wereld achter de coins.

DNB

De Nederlandsche Bank (DNB) is 24/7 alert. Altijd op zoek naar aanbieders van crypto’s en wallets die het allemaal nét even te easy maken voor criminelen om hun geld wit te wassen of andere nare dingen te doen. Partijen die cryptodiensten aanbieden moeten zich daarom verplicht bij DNB registreren. Op die manier checkt DNB of zij bijvoorbeeld voldoende doen tegen witwassen en het financieren van terrorisme met crypto’s.

Spoiler alert! Een registratie bij DNB betekent niet dat je als consument beter beschermd bent. DNB zit full force op het tegengaan van criminele activiteiten, maar checkt niet of bedrijven goed met jou omgaan.

Weten welke crypto aanbieders zijn geregistreerd? Je vindt ze in het openbaar register.

U bent hier:Home>Crypto>Belangrijke partijen - Slim in Crypto - SIC