Slim in Crypto is een campagne van het ministerie van Financiën. Boordevol tips, tricks, facts en figures over crypto’s. Waar moet je op letten? Wat zijn de valkuilen? Waar staan al die termen nou eigenlijk voor? Kortom, check de site en pak je eerste winst: meer kennis van crypto.
De vraag der vragen wanneer je in crypto’s wilt gaan. Toch stelt lang niet iedereen hem. Een gemiste kans.
Allereerst: in Nederland wordt crypto niet als geld gezien. Het voldoet namelijk niet aan de drie basisbeginselen van geld: ruilmiddel, oppotmiddel en rekenmiddel.
Crypto is dus feitelijk ‘digitale waarde’. Waarde die via bepaalde technologie (digital ledger technology of blockchain) kan worden uitgewisseld. Ondanks dat je je coins met echt geld koopt, zijn de meeste te wisselvallig om er echt mee te betalen. Logisch ook. Want hoe crazy is het dat je door dalende koersen een dag later misschien wel het dubbele moet betalen voor hetzelfde product! In de praktijk blijkt dan ook dat bijna iedereen die in crypto’s zit, dit doet om te speculeren.
Crypto's lijken een beetje op aandelen. Toch is er een groot verschil met traditionele financiële beleggingen. Als je belegt in aandelen dan word je voor een klein deel eigenaar van een bedrijf en heb je (eventueel) recht op een deel van de winst.
Crypto’s? Something completely different. Jouw coins zijn waard wat iemand ervoor wil geven. Dat kan vandaag belachelijk veel zijn en morgen he-le-maal niets. Zo kun je overnight je complete inleg verliezen.
De naam zegt het al. Ontwikkelaars van deze coins doen er alles aan om ze altijd evenveel waard te laten blijven. Sommige coins zijn zelfs één op één gedekt door bijvoorbeeld dollars of euro’s. Tenminste, dat is wat de partijen achter deze coins beweren. Om de waarde vast te houden, worden hyper-ingewikkelde processen en algoritmes gebruikt. In de praktijk blijkt het zelfs dan nog erg moeilijk om de waarde stabiel te houden. Daarnaast is lang niet altijd duidelijk of deze coins wel écht zo goed gedekt worden. Begin 2022 klapten meerdere stablecoins compleet in elkaar. Miljarden euro’s gingen in rook op. Oeps.
Het antwoord: er is eigenlijk geen enkele plek waar je risicovrij crypto’s kunt kopen. Waarom? Simpel. Crypto-exchanges staan (nog) niet onder financieel toezicht in Nederland. En dus zijn er geen regels om jou te beschermen. Ook is er geen zorgplicht en wordt exchanges niet verplicht om in het belang van de klant te handelen. Tel daarbij op dat er ook geen bescherming vanuit de overheid is als je je geld verliest en het is duidelijk waarom de cryptomarkt nog vol cowboys zit.
Crypto-exchanges en aanbieders van wallets moeten in Nederland overigens wel aan strenge regels voldoen. Regels die witwassers en andere criminelen buiten de deur moeten houden. Partijen die in Nederland actief zijn moeten zich bij De Nederlandsche Bank registreren.
Aanbieders van crypto’s hoeven niet te checken of jij 18 jaar of ouder bent. Tóch is het slim om even met je ouders of voogd te praten voordat je in de wereld van de crypto’s duikt. Zij zijn namelijk de pineut als jij als minderjarige schulden maakt met je crypto avontuur. Dat komt de sfeer in huis waarschijnlijk niet ten goede. Check de website van Het Juridisch Loket voor meer info.
Oh ja, ben je jonger dan 18? Check dan altijd even bij je ouders of je voogd of zij het OK vinden dat je crypto’s gaat kopen. Als je crypto’s koopt zonder hun thumbs up, kunnen ze de transactie terugdraaien. Meer hierover lees je op de website van ACM Consuwijzer.
Jawel, je bent verplicht om je crypto’s in je aangifte Inkomstenbelasting op te geven.
Nederlanders moeten elk jaar hun vermogen opgeven in de aangifte en daar horen crypto’s ook bij. Digitale munten vallen onder de 'overige bezittingen', die je moet opgeven als je in maart of april volgend jaar belastingaangifte doet. De waarde van je crypto’s wordt namelijk gezien als onderdeel van je totale vermogen. Hoeveel je hierover uiteindelijk aan inkomstenbelasting moet betalen hangt af van je andere bezittingen en schulden. Op de website van de Belastingdienst kun je rekenvoorbeelden vinden hoeveel belasting je over je vermogen moet betalen.
Het vinden van betrouwbare info: mission impossible. Tussen al het crypto nieuws zit gewoon héél véél marketing. Websites en socials puilen uit van de ‘artikelen’ waarin een munt wordt gepusht. Terwijl dit eigenlijk gewoon betaalde advertorials zijn. Check dus altijd of de bron onafhankelijk is en of ze zelf geen voordeel hebben bij de verkoop van een bepaalde coin.
Zelf onderzoek doen is key! De overheid checkt namelijk lang niet alles wat online staat.