U bent hier:Home>Beleggen>5 keuzes bij beleggen voor je pensioen
Thema Beleggen

5 keuzes als je gaat beleggen voor je pensioen

Pensioen opbouwen doe je voor de lange termijn. Je gebruikt geld dat je voorlopig niet nodig hebt om een pensioenpot voor later op te bouwen. Je kunt je geld beleggen. Dan loop je meer risico. Maar op de lange termijn levert beleggen gemiddeld meer op dan andere manieren om geld opzij te zetten voor later.

We geven 5 keuzes als je wilt gaan beleggen voor je pensioen. Rechts vind je een overzicht van de 5 keuzes.

1. Belastingvoordelen of niet?

Je kunt met belastingvoordeel sparen voor je pensioen. Dan moet je kiezen voor een lijfrenteverzekering, een bankspaarrekening of een geblokkeerde beleggingsrekening. Je inleg kun je aftrekken van de inkomstenbelasting. Als je aangifte inkomstenbelasting doet, krijg je een deel van je inleg terug. Dit geld telt niet mee als vermogen voor de heffing van belasting over het vermogen.

Belangrijk om te weten:

  • Je kunt dit alleen doen bij een aanbieder van pensioenproducten.
  • Op de afgesproken einddatum moet je een uitkering kopen. Over deze uitkering betaal je inkomstenbelasting.
  • Je kunt niet zo maar bij je geld als je het weer nodig hebt. 


Laat je beleggingen met rust

Een van de grootste valkuilen van beleggen is vaak aan- en verkopen. Als je beleggingen in waarde dalen, is het verleidelijk om ze te verkopen, stijgen ze juist is de verleiding groot om meer te investeren. Doe dit niet. Hoe meer je handelt, hoe hoger de kosten van beleggen. Je kunt beter op vaste momenten (bijvoorbeeld 1 keer per maand op dezelfde dag) geld beleggen.


2. Zelf doen, of laten doen?

Als je weinig of niets weet van beleggen, kun je het beste iemand voor je laten beleggen. Dit kan bijvoorbeeld met beleggingsfondsen. Het fonds kiest waar het in belegt en zorgt voor spreiding van je geld. Het beleggingsfonds kan het geld beleggen in verschillende landen, verschillende bedrijven, of bijvoorbeeld verdelen over obligaties, aandelen en onroerend goed. Je kunt ook beleggen in zogenaamde trackers. 


3. Hoe zorg je voor een goede spreiding? 

Bij beleggen is spreiden belangrijk. Je beleggingen spreiden of verdelen verkleint je risico's. Als de ene belegging het slecht doet, kunnen andere beleggingen de verliezen verkleinen, of je houdt zelfs een positief rendement. Er zijn beleggingsfondsen die het spreiden voor je doen. Je kunt ook zelf in verschillende soorten beleggingsfondsen investeren. Kijk wel altijd goed naar de kosten van beleggingsfondsen.


4. Risico afbouwen of niet?

Kom je dichter bij je pensioendatum? Dan wordt je beleggingstermijn korter. Je kunt minder risico's nemen. Je kunt de beleggingsrisico's afbouwen. Zo verklein je de kans op een flinke waardedaling vlak voor je pensioendatum. Je kunt dan voorkomen dat je pensioen tegenvalt. Je kunt dat risico zelf afbouwen. Er zijn speciale ‘life cycle’ fondsen die dit voor je doen.

5. Een keer een groot bedrag, of elke maand een klein bedrag?

Je kunt het beste elke maand een vast bedragen opzij zetten voor je pensioen. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij om te kijken hoeveel je elke maand kunt gebruiken voor je pensioen. Heb je nu een groot bedrag dat je in je pensioen wilt investeren? Spreid je geld dan goed over verschillende soorten beleggingen. En beleg het geld niet in één keer, maar doe dat gefaseerd, bijvoorbeeld elke maand een beetje. Laat je hierover adviseren.

U bent hier:Home>Beleggen>5 keuzes bij beleggen voor je pensioen