Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

5 keuzes bij beleggen voor je pensioen

Pensioen opbouwen doe je voor de lange termijn. Je gebruikt geld dat je voorlopig niet nodig hebt om een spaarpot voor later te bouwen. Dat betekent dat je meer risico kunt nemen met je geld en kunt beleggen. 5 keuzes als je wilt gaan beleggen voor je pensioen.

1. Belastingvoordelen of niet?

Je kunt vaak belastingvoordelen krijgen als je geld opzij zet voor je pensioen. Je inleg kun je aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit geld telt niet mee als vermogen voor de heffing van belasting over het vermogen. Je moet wel opbouwen via een aanbieder van pensioenproducten. Je kunt banksparen of een lijfrenteverzekering afsluiten. Zelf beleggen doe je via een broker.

informatie

Laat je beleggingen met rust

Een van de grootste valkuilen met beleggen is te veel handelen. Als je beleggingen in waarde dalen, is het verleidelijk om ze te verkopen, stijgen ze juist is de verleiding groot om meer te investeren. Doe dit niet. Hoe meer je handelt, hoe hoger de kosten van beleggen.

2. Zelf doen, of laten doen?

Als je geen professional bent, kun je beleggen het beste voor je laten doen. Dit kan bijvoorbeeld met beleggingsfondsen. Het fonds kiest waar het in belegt en zorgt voor spreiding. Bij aanbieders van pensioenproducten kun je meestal kiezen uit een beperkt aantal fondsen. Ga je zelf beleggen met weinig ervaring? Kies dan ook voor beleggingsfondsen.

3. Hoe ga je spreiden?

Bij beleggen is spreiden belangrijk. Als een soort belegging het slecht doet, worden verliezen gecompenseerd door andere soorten beleggingen. Er zijn beleggingsfondsen die het spreiden voor je doen. Je kunt ook zelf in verschillende soorten beleggingsfondsen investeren. Kijk wel altijd goed naar de kosten van beleggingsfondsen.

4. Risico afbouwen of niet?

Naarmate je pensioendatum nadert, kun je het beste het risico afbouwen. Zo voorkom je dat je kort voor je pensionering te maken krijgt met een tegenvallende opbrengst en een tegenvallende pensioenuitkering. Er zijn speciale ‘life cycle’ fondsen die dit voor je regelen.

5. Een keer een groot bedrag, of elke maand een klein bedrag?

Je kunt het beste elke maand een vast bedragen opzij zetten voor je pensioen. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij om te kijken hoeveel je elke maand kunt gebruiken voor je pensioen. Heb je nu een groot bedrag dat je in je pensioen wilt investeren? Spreid je geld dan goed over verschillende soorten beleggingen. Laat je hierover adviseren.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Regel je pensioen
Regel je pensioen

Als je met pensioen gaat bestaat je inkomen in Nederland uit verschillende onderdelen. Met welke veranderingen krijg jij te maken?