Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

5 keuzes bij beleggen voor je pensioen

Pensioen opbouwen doe je voor de lange termijn. Je gebruikt geld dat je voorlopig niet nodig hebt om een spaarpot voor later te bouwen. Dat betekent dat je meer risico kunt nemen met je geld en kunt beleggen. 5 keuzes als je wilt gaan beleggen voor je pensioen.

1. Belastingvoordelen of niet?

Je kunt met belastingvoordeel sparen voor je pensioen. Dan moet je pensioen sparen via een lijfrenteverzekering, met banksparen of met een geblokkeerde beleggingsrekening. Je inleg kun je aftrekken van de inkomstenbelasting. Als je aangifte inkomstenbelasting doet, krijg je een deel van je inleg terug. Dit geld telt niet mee als vermogen voor de heffing van belasting over het vermogen. Belangrijk: Je kunt dit alleen doen bij een aanbieder van pensioenproducten. Ook kun je niet zo maar bij je geld.

informatie

Laat je beleggingen met rust

Een van de grootste valkuilen met beleggen is te veel handelen. Als je beleggingen in waarde dalen, is het verleidelijk om ze te verkopen, stijgen ze juist is de verleiding groot om meer te investeren. Doe dit niet. Hoe meer je handelt, hoe hoger de kosten van beleggen.

2. Zelf doen, of laten doen?

Als je weinig of niets weet van beleggen, kun je het beste iemand voor je laten beleggen. Dit kan bijvoorbeeld met beleggingsfondsen. Het fonds kiest waar het in belegt en zorgt voor spreiding van je geld. Het beleggingsfonds kan het geld beleggen in verschillende landen, verschillende bedrijven, of bijvoorbeeld verdelen over obligaties, aandelen en onroerend goed. Je kunt ook beleggen in zogenaamde trackers. 

3. Hoe ga je spreiden?

Bij beleggen is spreiden belangrijk. Als de ene belegging het slecht doet, kunnen andere beleggingen de verliezen verkleinen, of je houdt zelfs een positief rendement. Er zijn beleggingsfondsen die het spreiden voor je doen. Je kunt ook zelf in verschillende soorten beleggingsfondsen investeren. Kijk wel altijd goed naar de kosten van beleggingsfondsen.

4. Risico afbouwen of niet?

Naarmate je pensioendatum nadert, kun je het beste het risico afbouwen. Zo voorkom je dat je kort voor je pensionering te maken krijgt met een tegenvallende opbrengst en een tegenvallende pensioenuitkering. Er zijn speciale ‘life cycle’ fondsen die dit voor je regelen.

5. Een keer een groot bedrag, of elke maand een klein bedrag?

Je kunt het beste elke maand een vast bedragen opzij zetten voor je pensioen. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij om te kijken hoeveel je elke maand kunt gebruiken voor je pensioen. Heb je nu een groot bedrag dat je in je pensioen wilt investeren? Spreid je geld dan goed over verschillende soorten beleggingen. En beleg het geld niet in één keer, maar doee dat gefaseerd, bijvoorbeeld elke maand een beetje. Laat je hierover adviseren.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Regel je pensioen
Regel je pensioen

Als je met pensioen gaat bestaat je inkomen in Nederland uit verschillende onderdelen. Met welke veranderingen krijg jij te maken?