Pensioen3daagse
Een initiatief van
Wijzer in geldzaken
7 t/m 9 november 2023
U bent hier:Home>Pensioen3daagse>Pensioen3daagse>Wat is pensioen?

Wat is pensioen?

Pensioen is het inkomen dat je ontvangt wanneer je stopt met werken of arbeidsongeschikt raakt. Ook kan je partner jouw pensioen uitgekeerd krijgen als je overlijdt. Je totale pensioen bestaat vaak uit drie delen:

  1. Een uitkering van de Nederlandse overheid, zoals de AOW (Algemene Ouderdomswet), WIA (wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) en Anw (Algemene Nabestaandenwet);
  2. Een uitkering van je pensioenuitvoerder. Vrijwel elke werkgever is aangesloten bij een pensioenuitvoerder. Maandelijks wordt een bedrag van je inkomen ingehouden voor de pensioenpremie.
  3. Een persoonlijke aanvulling, bijvoorbeeld in de vorm van spaargeld en/of een lijfrentepolis.

Later goed geregeld? Check het nu!

Vul de pensioentool in 2 minuten in en krijg meer inzicht in je pensioen. Ook geven we je tips die bij jouw persoonlijke situatie horen. Lukt het niet om de tool alleen in te vullen? Vraag hier hulp bij!

Pensioen en gebeurtenissen in je leven

Pensioen klinkt voor veel mensen ver weg. Toch is pensioen dichterbij dan je denkt. Stel je krijgt een nieuwe baan, gaat samenwonen of trouwen, krijgt een kind of gaat uit elkaar. Deze levensgebeurtenissen kunnen direct gevolgen hebben voor jouw pensioen. 

Je pensioen regelen? Vraag hulp!

Vind je het ingewikkeld om je pensioen te regelen? Loop er niet alleen mee rond, maar vraag om hulp. We geven je hier vijf tips voor.

Meest gestelde vragen over pensioen

Er leven veel vragen over pensioen. Bekijk de meest gestelde pensioenvragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel dan jouw vraag via het formulier aan een adviseur in de buurt.

Meer informatie

U bent hier:Home>Pensioen3daagse>Pensioen3daagse>Wat is pensioen?