P3DP3DP3DP3DP3DP3D
5 t/m 7 november 2019
Hoofdnavigatie

PensioenWegwijzer 2018

Heeft jouw organisatie methodes ontwikkeld waardoor consumenten gemakkelijker inzicht krijgen in pensioen en keuzes kunnen maken? En hebben jullie de effectiviteit hiervan kunnen vaststellen? Dan is jouw organisatie een goede kandidaat voor de prijs 'De Pensioenwegwijzer 2018'. Deze eervolle prijs zal dit jaar voor de vierde keer worden uitgereikt tijdens de Pensioen3daagse op donderdag 8 november van 14.30 – 16.30.

Waar gaat de jury op letten?

We zoeken naar methodes/ producten die keuzes vergemakkelijken en verbeteren:

1) Stellen jullie bijvoorbeeld mensen in staat realistisch inzicht te krijgen in de financiële situatie op de oude dag?

2) Zorgen jullie ervoor dat mensen makkelijker beslissingen kunnen nemen die financiële veerkracht op de oude dag bevorderen? Dit kan bijvoorbeeld zijn dat mensen de hypotheek aflossen, of vrijwillig extra sparen.

Uit de praktijk weten we dat het betrekken van mensen bij pensioen een grote uitdaging is. En na het geven van inzicht, het aanzetten tot beslissingen vaak geen vanzelfsprekende stap is. We kijken naar de methodes vanuit een gedragswetenschappelijk perspectief. Kun je laten zien of beschrijven dat de methode impact heeft op gedrag? Dan is dat een pre.

Richten jullie je specifiek op risicogroepen, zoals bijvoorbeeld ZZP’ers, mensen die scheiden, mensen met lagere inkomens, tijdelijke contracten, arbeidsongeschiktheid, aflossingsvrije hypotheken en/ of alleenstaanden? Of hebben jullie goede ideeën om de jongere doelgroep te laten nadenken over hun pensioen? Dan is ook dit een pre.

Wie zit er in de jury?

Een jury van (gedrags)wetenschappers en vakspecialisten zullen de inzendingen beoordelen op basis van vorm en bewezen effectiviteit op keuzegedrag.

  • Juryvoorzitter drs. Martin Flier, directeur Arbeidsverhouding (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)  
  • Professor dr. Wilco van Dijk - Sociale psychology (Universiteit Leiden)
  • Professor dr. Lisa Brüggen - Marketing (Maastricht University)
  • Professor dr. Kirsten Rohde - Behavioral Economics (Erasmus Universiteit)
  • Professor dr. Leo Lentz - Communicatie (Universiteit Utrecht)

Winnaars Pensioenwegwijzer 2017:

De winnaar in 2017 was de inzending van Aegon

Aegon werd vertegenwoordigd door Chantal Hoet & Rogier Potter van Loon 

Finale tijdens de Pensioen3daagse

De finale van de Pensioenwegwijzer 2018 zal plaatsvinden op donderdagmiddag 8 november van 14.30 – 16.30 in Den Haag.

De prijs

De 'Pensioenwegwijzer 2018' zal uit handen van een prominent officieel worden uitgereikt tijdens de Pensioen3daagse. Jouw organisatie en goede werkwijze zal worden vermeld in een persbericht dat na afloop van de uitreiking zal worden verspreid richting diverse de media. De winnaar wordt vastgelegd op film en foto en zal worden geïnterviewd en vermeld op de website van Wijzer in geldzaken. De prijs zal de nodige ‘free publicity’ opleveren.

Wijzer in geldzaken neemt dit initiatief in de overtuiging dat partners cruciaal zijn in het bereiken van verantwoord financieel pensioengedrag. Onderzoek laat zien dat het ontwerp van de beslisomgeving (“choice architecture”) grote invloed heeft op de keuzes van de consument

1. Consumenten hebben doorgaans beperkte tijd en motivatie om tot een optimale financiële beslissing te komen. Ze laten zich onbewust leiden door de manier waarop keuzes worden gepresenteerd

2. Zo hebben de complexiteit van een product, de volgorde waarin verschillende opties worden gepresenteerd, het aanvinken van bepaalde productopties grote invloed op het keuzegedrag van consumenten.

Advies kan van doorslaggevend belang zijn voor keuzes. Informatie dat bijvoorbeeld op de juiste manier wordt ge-framed of aangeboden in interactieve vorm (tooling) kan positief effect hebben op keuzegedrag.

Uitgaande van beperkt zoekgedrag van consumenten naar aanvullende informatie zijn financiële instellingen en dienstverleners cruciale keuzearchitecten.

Wanneer moest de inzending binnen zijn?

De inzendingen voor 2018 zijn reeds binnen, voor 2019 wordt een nieuwe deadline aangegeven en zal de uitreiking plaatsvinden tijdens de Pensioen3daagse.

Het is ook mogelijk om een organisatie te nomineren. Doe dit hier

Hoe kon je inzenden?

De inzending kan bestaan uit drie delen:

1. Kies zelf voor een manier om de methode zo goed mogelijk zichtbaar te maken, bij voorkeur visueel. Zorg ervoor dat het kort en krachtig is, en direct duidelijk om welke methode het gaat.

2. Vul het format van 2 A4 in dat we als Wijzer in geldzaken beschikbaar stellen. Hierin stellen we 4 vragen aan de hand waarvan je jullie methodiek kunt toelichten.

3. Stuur als bijlage eventueel ander materiaal waarvan jullie denken dat het de jury zal overtuigen van de effectiviteit en kracht van jullie methode.

Stuur dit op naar info@wijzeringeldzaken.nl

In de week van 15 tot 19 oktober hebben inzenders te horen gekregen of zij  geselecteerd zijn voor de finale tijdens de Pensioen3daagse op 8 november. Bekijk de finanlisten voor 2018 hier.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Wat was er te doen bij de Pensioen3daagse 2017?
Wat was er te doen bij de Pensioen3daagse 2017?

Bekijk een aantal activiteiten tijdens de Pensioen3daagse 2017.  Is jouw organisatie er in 2018 ook (weer) bij? 

Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?
Doe de Pensioenschijf-van-vijf

Er zijn vijf soorten inkomsten- bronnen die kunnen bijdragen aan je inkomen als je met pensioen gaat. Of jij na jouw pensionering voldoende inkomsten hebt, bereken je hier.