P3DWijzer in geldzaken
3 t/m 5 november 2020
Hoofdnavigatie

PensioenWegwijzer 2020

Heeft jouw organisatie methodes ontwikkeld waardoor consumenten in actie komen, gemakkelijker inzicht krijgen in pensioen en keuzes kunnen maken? En kunnen jullie het resultaat hiervan laten zien? Dan is jouw organisatie een goede kandidaat voor de prijs 'De Pensioenwegwijzer 2020'. Deze eervolle prijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt tijdens de Pensioen3daagse begin november. Wil je een project indienen? Geef jouw contactgegevens door en dan sturen we je het inschrijfformulier toe. Aanmelden kan tot maandag 21 september.

Waar let de jury op?

De jury zoekt interventies, methodes of producten die mensen activeren of keuzes vergemakkelijken en verbeteren:

 1. Stellen jullie bijvoorbeeld mensen in staat realistisch inzicht te krijgen in de financiële situatie op de oude dag?
 2. Zorgen jullie ervoor dat mensen makkelijker beslissingen kunnen nemen die financiële veerkracht op de oude dag bevorderen? Dit kan bijvoorbeeld zijn dat mensen de hypotheek aflossen, of vrijwillig extra sparen.

De jury focust op deze vijf onderdelen:

 • Onderbouwing van de aanpak
  Welke motivatie lag er aan ten grondslag? Welke analyse? Was het gericht op activiteit of op een bepaalde keuze? Wat verwachtte je dat het zou doen en waarom?
 • Vernieuwend
  Is het een nieuwe methode? Of is er aan een bestaande methode nu iets slims nieuws toegevoegd dat de aanpak verbetert? Kun  je laten zien wat er vernieuwend aan is?
 • Aantoonbaar effect
  Uit de praktijk weten we dat het betrekken van mensen bij pensioen een grote uitdaging is. En na het geven van inzicht, het aanzetten tot beslissingen vaak geen vanzelfsprekende stap is. We kijken naar de methodes vanuit een gedragswetenschappelijk perspectief. Kun je laten zien of beschrijven dat de methode impact heeft op gedrag?
 • Toepasbaarheid
  Is het iets dat door andere partijen in de pensioenbranche ook goed toe te passen is? Is het betaalbaar of over te nemen?
 • Financieel kwetsbare groep
  Voor welke kwetsbare groep zou het goed in te zetten zijn? Richten jullie je specifiek op risicogroepen, zoals ZZP’ers, mensen die scheiden, mensen met lagere inkomens, tijdelijke contracten, arbeidsongeschiktheid, aflossingsvrije hypotheken en/ of alleenstaanden? Of hebben jullie goede ideeën om de jongere doelgroep te laten nadenken over hun pensioen?

Wie zit er in de jury?

Een jury van (gedrags)wetenschappers en vakspecialisten beoordeelden de inzendingen op basis van vorm en bewezen effectiviteit op keuzegedrag. In 2020 bestaat de jury onder andere uit:

 • Professor dr. Lisa Brüggen, Maastricht University
 • Professor dr. Kirsten Rohde, Erasmus Universiteit
 • Professor dr. Hans Hoeken, Universiteit Utrecht
 • Professor dr. Benedict Dellaert, Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Professor dr. Marike Knoef, Leiden University en algemeen directielid Netspar
 • Vorige winnaar Pensioenwegwijzer, BeFrank
 • Een afgevaardigde van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Winnaars Pensioenwegwijzer 2019:

De winnaar in 2019 was de inzending van BeFrank. 


Finale tijdens de Pensioen3daagse

De finale van de Pensioenwegwijzer 2019 vond plaats op donderdagmiddag 7 november van 14.30 tot 16.30 bij Het Spaansche Hof in Den Haag.

De prijs

De 'Pensioenwegwijzer 2019' werd uit handen van Martin Flier, directeur Arbeidsverhouding bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgereikt. 

Voor alle 13 PensioenWegwijzer inzendingen, klik hier.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Wat was er te doen bij de Pensioen3daagse 2018?
Wat was er te doen bij de Pensioen3daagse 2019?

Bekijk een aantal activiteiten tijdens de Pensioen3daagse 2019.  Is jouw organisatie er in 2020 ook (weer) bij? 

Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?
Doe de Pensioenschijf-van-vijf

Er zijn vijf soorten inkomsten- bronnen die kunnen bijdragen aan je inkomen als je met pensioen gaat. Of jij na jouw pensionering voldoende inkomsten hebt, bereken je hier.