U bent hier:Home>Pers>Tweederde ouders betalen kosten mobiele telefoon voor hun kind
14 april 2014

Tweederde ouders betalen kosten mobiele telefoon voor hun kind

Hoeveel geld heeft een kind werkelijk nodig? En hoe geef je een kind financiële verantwoordelijkheid? Veel ouders worstelen met vragen over de financiële opvoeding. Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van Platform Wijzer in geldzaken, en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wonen vanavond in Almere een ouderavond bij over financiële opvoeding. Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim 500 ouders van kinderen uit groep 8, klas 1 en 2 van de middelbare school, blijkt onder meer dat 73% van de kinderen in groep 8 en 98% van de brugklassers beschikt over een eigen mobiele telefoon. Tweederde van de ouders nemen de kosten hiervan voor hun rekening, maar is dat verstandig?

Ouders zijn ‘gulle gevers’
De overgang van basisschool naar middelbare school leidt vaak tot meer financiële zelfstandigheid voor kinderen. Kinderen krijgen meer te besteden en gaan meer uitgeven. Maar wie betaalt wat? Ouders van 10 tot 14 jarigen blijken nog altijd ‘gulle gevers’ als het om hun eigen kroost gaat; zaken als kleding (94%), uitjes (82%) en cadeautjes (79%) worden nog vaak (deels) betaald door de ouders.

Wel een eigen pinpas, maar meeste ouders houden toezicht
Zowel veel kinderen uit groep 8 als brugklassers op de middelbare school hebben een bankrekening: 77% van de basisschoolleerlingen en 87% van de middelbare scholieren. Van de kinderen met een bankrekening hebben de brugklassers wel veel vaker een pinpas: 85%, tegen 52%. Van degenen met een pinpas, mogen middelbare scholieren vaker zelfstandig pinnen (30% tegen 8% van de basisschoolleerlingen). Kinderen uit groep 8 pinnen veel vaker samen met de ouders (41% tegen 20% van de middelbare scholieren).

Leren omgaan met geld gedeelde verantwoordelijkheid van ouders en het onderwijs’
Koningin Máxima wordt tijdens de ouderavond ‘financiële opvoeding’ op de basisschool De Archipel in Almere vergezeld door staatssecretaris Dekker. Hij onderstreept hiermee het belang van leren omgaan met geld als een gedeelde verantwoordelijkheid van ouders en het onderwijs. Tijdens de ouderavond ondersteunt theatergroep PlayBack met de voorstelling Credits ouders bij het vormgeven van hun financiële opvoeding.

De ouderavond in Almere sluit een reeks ouderavonden af die in het kader van de Week van het geld door het hele land hebben plaats gevonden op initiatief van Wijzer in geldzaken. Ouders die op zoek zijn naar handige tips en een checklist over de financiële opvoeding, kunnen terecht op de website van Wijzer in geldzaken.

Meer informatie

Meer informatie over dit bericht: 
Jelle Strikwerda, tel: 06 50 15 86 54.
pers@wijzeringeldzaken.nlwijzeringeldzaken.nl/pers of X.com/wijzeringeld

Over Wijzer in geldzaken

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om mensen in Nederland voor te bereiden op het maken van financiële keuzes. Het platform wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en Nibud. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. www.wijzeringeldzaken.nl

U bent hier:Home>Pers>Tweederde ouders betalen kosten mobiele telefoon voor hun kind