Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's

Hoeveel belasting betaal je in 2022 over je vermogen?

Op 6 september 2019 maakte staatssecretaris Snel zijn plannen bekend over de aanpassing van de belastingheffing over vermogen in box 3. Nu nog betalen spaarders en beleggers evenveel belasting over hun vermogen in box 3. Dat gaat in 2022 veranderen.

Wil je weten wat de plannen betekenen voor de belasting die je betaalt over je vermogen? Vul dan de tool in. Wil je eerst weten hoe het zit met het betalen van belasting over je vermogen? Klik dan op Meer. 

Hoe werkt de belastingheffing in box 3 op dit moment?

Je betaalt belasting over je vermogen als dat meer waard is dan €30.360 (bedrag 2019, voor partners €60.720). Vermogen is bijvoorbeeld geld dat op je betaal- of spaarrekening staat, aandelen of beleggingsfondsen waarin je belegt of een huis dat je verhuurt. Heb je overwaarde in je eigen huis? Dan telt dat niet mee als vermogen.

Voor de berekening van de belasting in box 3 tel je al je vermogen bij elkaar op. Het maakt niet uit waarin je belegt. De hoogte van de belasting hangt af van hoeveel vermogen je hebt. Iemand die €50.000 op een spaarrekening heeft, betaalt evenveel belasting als iemand die €50.000 belegt. Op de pagina Belasting over vermogen in 2019 lees je meer over de belastingheffing in box 3.

De spaarrenete is op dit moment laag. Veel spaarders vinden het daarom oneerlijk dat zij net zoveel belasting betalen als beleggers. Om die reden heeft de Staatssecretaris voorgesteld om de belastingheffing in box 3 te veranderen. 

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 januari 2022 maakt de Belastingdienst wel onderscheid tussen spaargeld en ander vermogen. Voor de berekening van het rendement op het spaargeld wordt gekeken naar de rente die je kunt krijgen op spaarrekeningen. Daarnaast zijn er nog enkele andere aanpassingen. Volgens de Staatssecretaris betalen mensen met een saldo op hun spaarrekening tot €440.000 straks geen belasting meer in box 3. Beleggen in aandelen en ander vermogen en beleggen met geleend geld wordt zwaarder belast.

Meer...Minder

Wat heb je nodig?

Met deze tool kun je berekenen wat de gevolgen voor je belastingheffing in box 3 zijn als de plannen van de staatssecretaris doorgaan.  Voor de tool heb je nodig:

  • Het saldo op je spaarrekening en betaalrekening
  • Je overige bezittingen in box 3 (de waarde van je woning telt niet mee)
  • De leningen in box 3

Met deze gegevens kun je snel berekenen of je vanaf 2022 meer of minder belasting gaat betalen in box 3.

Deel deze informatie met anderen: