Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's

Hoeveel belasting betaal je in 2022 over je vermogen?

Als je meer dan €30.360 (€60.720 als je een partner hebt) aan vermogen (bijvoorbeeld spaargeld, aandelen of andere beleggingen) hebt, moet je belasting betalen over de waarde van je bezittingen. Voor de berekening van de belasting maakt het niet uit waarin je belegt. Heb je een spaarrekening met een saldo van €50.000? Dan betaal je net zoveel als iemand die €50.000 heeft belegd, terwijl je veel minder rente ontvangt. Dat gaat misschien op 1 januari 2022 veranderen.

informatie

Let op! Misschien gaan deze plannen niet door

Het lijkt er op dat de plannen voor de verandering van de belastingheffing in box 3 niet doorgaan. Misschien gaat in plaats daarvan de heffingsvrije som omhoog. Mogelijk wordt rond Prinsjesdag meer duidelijk. Voorlopig kun je deze rekentool nog gebruiken.

Wil je weten wat de plannen betekenen voor de belasting die je betaalt over je vermogen? Vul dan de tool in. Wil je eerst weten hoe het zit met het betalen van belasting over je vermogen? Klik dan op Meer. 

Hoe werkt de belastingheffing in box 3 op dit moment?

Je betaalt belasting over je vermogen als dat meer waard is dan €30.360 (bedrag 2019, voor partners €60.720). Vermogen is bijvoorbeeld geld dat op je betaal- of spaarrekening staat, aandelen of beleggingsfondsen waarin je belegt of een huis dat je verhuurt. Heb je overwaarde in je eigen huis? Dan telt dat niet mee als vermogen.

Voor de berekening van de belasting in box 3 tel je al je vermogen bij elkaar op. Het maakt niet uit waarin je belegt. De hoogte van de belasting hangt af van hoeveel vermogen je hebt. Iemand die €50.000 op een spaarrekening heeft, betaalt evenveel belasting als iemand die €50.000 belegt. Op de pagina Belasting over vermogen in 2019 lees je meer over de belastingheffing in box 3.

De spaarrenete is op dit moment laag. Veel spaarders vinden het daarom oneerlijk dat zij net zoveel belasting betalen als beleggers. Om die reden heeft de Staatssecretaris voorgesteld om de belastingheffing in box 3 te veranderen. 

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 januari 2022 maakt de Belastingdienst wel verschil tussen spaargeld en ander vermogen. Voor de berekening van het rendement op het spaargeld wordt gekeken naar de rente die je kunt krijgen op spaarrekeningen. Daarnaast zijn er nog enkele andere aanpassingen. Spaarders betalen daardoor straks veel minder belasting over hun spaargeld. Beleggers in aandelen, beleggingsfondsen of huizen moeten meer betalen.  

Wat heb je nodig om het verschil te berekenen?

Met deze tool kun je berekenen wat de gevolgen voor je belastingheffing in box 3 zijn als de plannen van de staatssecretaris doorgaan.  Voor de tool heb je nodig:

  • Het saldo op je spaarrekening en betaalrekening
  • Je andere bezittingen in box 3 (de waarde van je woning telt niet mee)
  • De leningen in box 3 (de hypotheek voor je woning telt niet mee)

Met deze gegevens kun je snel berekenen of je vanaf 2022 meer of minder belasting gaat betalen in box 3.

Deel deze informatie met anderen: