Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Pensioen en scheiding: hoe handel je het goed af?

Bij een scheiding moet je het pensioen verdelen. Maar hoe pak je dat aan? Vijf vragen over het verdelen en verevenen van pensioen.

1. Welke regels zijn er voor pensioen bij een scheiding?

Voor werknemerspensioen geldt de Wet verevening pensioen bij scheiding. Volgens deze wet hebben jullie allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat is het uitgangspunt. Je kunt afspreken dat je het anders of niet verdeelt.   

2. Hoe maken we andere afspraken over de verdeling? 

Afspraken om het opgebouwde ouderdomspensioen anders of niet te verdelen staan in de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapsvoorwaarden. Staan hierin geen afwijkende afspraken, dan kun je in het scheidingsconvenant regelen hoe je het opgebouwde ouderdomspensioen wilt verdelen.

Regel je niets anders, of bepaal je dat de wettelijke regels van toepassing zijn? Dan krijgt elke ex-partner de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen tijdens het huwelijk.  

3. Zijn we er dan?

Nee. Jullie moeten aan jullie pensioenuitvoerder(s) doorgeven dat jullie uit elkaar zijn en hoe jullie het pensioen verdelen. Doe dat binnen twee jaar na jullie scheiding. Dan betaalt de pensioenuitvoerder vanaf de pensioendatum aan elk van jullie een deel van het pensioen uit. Om jullie scheiding door te geven kun je gebruik maken van een formulier van de Rijksoverheid. Sommige pensioenuitvoerders hebben een eigen formulier.

4. Wat gebeurt er als je de scheiding niet op tijd doorgeeft?

De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding blijft van toepassing. Geven jullie niets door aan de pensioenuitvoerder? Dan betaalt de pensioenuitvoerder het volledige ouderdomspensioen uit aan de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd. Die ex-partner moet een deel van het ouderdomspensioen doorstorten naar de ex-partner die het pensioen niet opbouwde. In de praktijk levert dat soms problemen op, zeker als de ex-partner, die het pensioen moet doorbetalen, in het buitenland woont. 

5. En hoe werkt het voor lijfrentes of andere verzekeringsproducten?

De Wet verevening pensioen bij scheiding geldt niet voor lijfrentes en andere verzekeringsproducten. Je moet de waarde van wel verdelen, maar volgens andere regels. Door belastingregels kan het ingewikkeld zijn hoe de verdeling moet plaatsvinden. Win daarom advies in.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Scheiden? Vergeet niet het pensioen te verdelen
Scheiden? Vergeet niet het pensioen te verdelen
2:03

Pensioenen worden bij scheiding niet automatisch verdeeld. Bekijk dit filmpje en zorg dat je dit goed regelt. 

Bekijk video
Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?
Formulier pensioenverdeling
Formulier pensioenverdeling

Pensioenverdeling is bij echtscheiding het meest vergeten onderwerp. Stuur binnen 2 jaar het formulier toe aan de belastingdienst. 

Uit elkaar gaan
Uit elkaar gaan

Wat verandert er en wat moet je allemaal regelen als je uit elkaar gaat?