Pensioen3daagse
Een initiatief van
Wijzer in geldzaken
1 t/m 3 november 2022
U bent hier:Home>Pensioen3daagse>Professionals>De-gevolgen-van-het-nieuwe-pensioenakkoord

De gevolgen van het nieuwe pensioenakkoord 

In Nederland krijgt iedereen een basispensioen, de AOW. Ook sparen veel mensen voor hun pensioen via de werkgever. De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar hadden ook nadelen.

Met de nieuwe regels voor pensioen zie je duidelijker hoeveel geld jij en jouw werkgever aan het pensioen bijdragen en hoe snel dit bedrag groeit. Ook krijg je meer keuzemogelijkheden en wordt het nabestaandenpensioen verbeterd.

Hoeveel pensioen je precies krijgt als je stopt met werken, staat met de nieuwe regels niet van tevoren vast. Het pensioen beweegt: het gaat omhoog als het goed gaat met de economie en het kan ook omlaag gaan als het economisch slechter gaat. De regels zorgen er wel voor dat de bewegingen niet te groot worden.
Elk jaar krijg je bericht van jouw pensioenfonds over de nieuwe hoogte van jouw pensioen. Dat bericht heet het Uniform Pensioenoverzicht. En dat is ook te vinden via www.mijnpensioenoverzicht.nl en de pensioenchecker app.

De verwachting is dat de nieuwe regels voor pensioen ingaan vanaf 1 januari 2023. De sociale partners en pensioenuitvoerders krijgen dan 4 jaar de tijd om pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving, dus tot 1 januari 2027. Je ontvangt hierover informatie van jouw werkgever of van het pensioenfonds waar jij pensioen opbouwt zodra meer duidelijk is; dat kan nog een paar jaar duren.

Hieronder vind je de voornaamste wijzigingen. Wil je meer weten? Kijk dan op