10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Overlijden»Overlijden | Inkomen Partner
thema

Inkomen partner bij overlijden

Zorg dat je nabestaanden rond kunnen komen als jij komt te overlijden. Hier vind je op een rij welke vormen van inkomen er zijn voor je nabestaanden.

1. Loon of uitkering

Je partner kan eigen inkomen uit werk of uit een eigen uitkering ontvangen. Kijk of je partner meer zou kunnen werken als jouw inkomen zou wegvallen.

2. Nabestaandenpensioen

Via je werknemerspensioen is vaak een nabestaandenpensioen geregeld. Dat is een uitkering voor je nabestaanden, partner of kinderen, als jij komt te overlijden.

3. Overlijdensrisicoverzekering

Als je een hypotheek hebt, hoort daar vaak een overlijdensrisicoverzekering bij. Die sluit je af om de hypotheek (deels) af te lossen als een van de twee overlijdt. Zo blijft de hypotheek betaalbaar voor de achterblijvende partner. Je kunt ook een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dan krijgen je nabestaanden een geldbedrag.

4. Anw-uitkering van de overheid

Als jullie kinderen onder de 18 hebben of als je partner (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is, heeft je partner mogelijk recht op een Anw-uitkering van de overheid. Houd er wel rekening mee dat deze uitkering wordt verlaagd als je partner zelf andere inkomsten heeft.

5. Toeslagen en tegemoetkomingen

Veel toeslagen en tegemoetkomingen zijn afhankelijk van je inkomen. Denk daarbij aan de zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Als een inkomen wegvalt is het inkomen van het huishouden lager. Hierdoor krijgt de achterblijvende partner mogelijk recht op toeslagen of stijgen toeslagen die jullie al kregen.

6. Eigen buffer

Je kunt ook zelf een spaarpot opbouwen om inkomensverlies door overlijden op te vangen.

Op deze pagina