Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Je uitgaven in kaart

Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Om een overzicht over je uitgaven te hebben is het belangrijk dat je weet hoeveel je elke maand uitgeeft. Een paar dingen waar je aan moet denken op een rij.

Hulpmiddelen

Er zijn op internet veel hulpmiddelen te vinden om een begroting te maken. Ook kun je gebruik maken van huishoudboekjes om je geldzaken op orde te houden.

Vaste kosten

Een groot deel van je uitgaven zijn vaste kosten die elke maand terugkomen. Als je het huis uitgaat, betaal je elke maand huur en een bedrag voor energie en internet. Denk daarnaast aan verzekeringen en abonnementen voor je telefoon of fitnesscentrum.

Let op abonnementen

Denk goed na voor je een abonnement afsluit voor een langere tijd. Je zit er voor de hele periode aan vast en moet elke maand een bedrag betalen. Na afloop van de looptijd die je hebt afgesproken mag een abonnement niet meer automatisch worden verlengd. Je kunt dan altijd opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand.

Sparen

Wil je een grote reis maken, of een grote aankoop doen? Of wil je nu alvast geld wegzetten voor een eigen huis? Maak een aparte budgetpost en reken uit hoe lang je moet sparen voordat je je spaardoel bereikt hebt.

Een financiële buffer

Het is altijd goed om een buffer achter de hand te hebben. Je bent dan voorbereid op een onverwachte grote uitgave of een verandering in je inkomsten. Bereken je Persoonlijke Buffer en krijg direct inzicht in wat je minimaal achter de hand moet hebben.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Corona en je geldzaken
De coronacrisis en je geldzaken

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.

18 - Op jezelf
18 - Op jezelf

Je bent officieel volwassen en krijgt daarmee meer verantwoordelijk-
heden. Welke  dingen moet je regelen als je 18 jaar wordt?