U bent hier:Home>later-goed-geregeld>pensioentool-bijna-met-pensioen>Veranderingen waarmee je te maken kunt krijgen
Thema

Veranderingen waarmee je te maken kunt krijgen

Veel regels voor pensioen zijn de afgelopen jaren veranderd. Hier vind je een overzicht van veranderingen waarmee je rekening moet houden en wat je kunt doen.

Verhoging AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. In 2020 is de leeftijd waarop je AOW krijgt 66 jaar en 4 maanden. Dit betekent mogelijk dat je langer door moet werken dan je had verwacht. Vanaf 2025 is de AOW-leeftijd afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting.

AOW-gat en overbruggingsuitkering

Als je al bent gestopt met werken maar nog geen AOW krijgt, is de kans groot dat je te maken hebt met een AOW-gat. Dat is de periode tussen je 65e verjaardag en de datum waarop je AOW ingaat. In deze periode is je inkomen lager dan je misschien had verwacht toen je met pensioen ging. In principe moet je dit inkomenstekort zelf opvangen. Voor lage inkomens heeft de overheid een overbruggingsregeling.

Afschaffing partnertoeslag in 2015

Op 1 april 2015 werd de partnertoeslag afgeschaft. Wie na 1 april 2015 recht krijgt op AOW ontvangt geen toeslag als zijn partner jonger is.

Verlaging werknemerspensioen

Veel pensioenfondsen hebben het pensioen de afgelopen jaren niet verhoogd, of soms zelfs verlaagd. Dit laatste wordt ook wel “korten” genoemd. Hierdoor stijgt je inkomen niet mee met de prijzen, of daalt het zelfs. De verwachting is dat pensioenfondsen in 2020 de pensioenen niet of nauwelijks gaan korten. Voor de jaren daarna isde korting afhankelijk van de uitwerking van pensioenakkoord dat in de zomer van 2019 werd gesloten.

Invloed lage rente op pensioen

De hoogte van je pensioen hangt voor een deel af van de rente. Omdat de rente nu laag staat dreigen sommige pensioenfondsen de pensioenen te verlagen. Het lijkt er nu op dat in 2020 nog maar weinig pensioenfondsen het pensioen gaan korten. 
De lage rente kan ook een reden zijn om even te wachten met het laten in gaan van andere pensioenuitkeringen, zoals een lijfrente. Als je dit soort producten hebt, win dan advies in van een financieel adviseur.

U bent hier:Home>later-goed-geregeld>pensioentool-bijna-met-pensioen>Veranderingen waarmee je te maken kunt krijgen