U bent hier:Home>Je eerste baan>Pensioen: slim geld sparen voor later
Thema Je eerste baan

Pensioen: slim geld sparen voor later

Bij je eerste baan denk je nog niet meteen aan met pensioen gaan. Zeker niet als het nog lang duurt voor het zover is. Toch is het wel slim als je vandaag nog begint met nadenken over je pensioen. Heb je een pensioenregeling of moet je zelf wat regelen? Zorg dat je later een mooi pensioen hebt. Op deze pagina helpen we je op weg.

Rechts zie je een overzicht van de onderwerpen op deze pagina.

Wat is pensioen eigenlijk?

Pensioen is ook een vorm van beloning voor het werk dat je doet. Je ziet het alleen niet nu op je bankrekening, maar pas later als je stopt met werken. Kijk daarom niet alleen naar je salaris maar vraag aan je werkgever ook of er een pensioenregeling is. Ga ook na wat voor pensioenregeling je hebt en of je zelf meebetaalt. Woon je samen of ben je getrouwd? Dan is er vaak een pensioen voor je partner geregeld als je overlijdt. Als je jong bent, is de kans dat je overlijdt natuurlijk klein. Maar het is wel fijn om te weten dat dit geregeld is. Als je samenwoont, moet je vaak wel aan het pensioenfonds doorgeven dat je een partner hebt. Check of je dat hebt gedaan!

Pensioen via je werkgever

Ongeveer 90% van alle werknemers heeft een pensioenregeling. Grote kans dat jij ook pensioen opbouwt. Het is slim om na te gaan of jij ook recht hebt op pensioen. Vaak merk je het al omdat je een welkomstbericht krijgt van het pensioenfonds of de verzekeraar. Heb je niets ontvangen? Vraag dan aan je werkgever hoe het zit met jouw pensioen. 

Bekijk de Mijn-omgeving van je pensioenfonds of pensioenverzekeraar

Van je pensioenfonds of pensioenverzekeraar krijg je vaak de inloggegevens voor de Mijn-omgeving. Neem meteen een kijkje. Check of ze al je gegevens goed hebben verwerkt. Zet in je digitale agenda dat je elk jaar even naar je pensioen kijkt. 

Als je van baan verandert, bouw je pensioen op bij verschillende pensioenuitvoerders. Dan is het handig om in Mijnpensioenoverzicht.nl te kijken welke bedragen je waar hebt opgebouwd; daarin wordt informatie van alle pensioenfondsen verzameld. Je kunt ook de Pensioenchecker app gebruiken.

Geef veranderingen ook door aan je pensioenfonds of pensioenverzekeraar

Verandert er iets in je privé-situatie? Ga je bijvoorbeeld samenwonen, verhuizen of krijg je een kind? Geef dat meteen door aan je pensioenfonds of pensioenverzekeraar. Zo voorkom je dat je belangrijke post mist of je partner geen pensioen krijgt als je onverwacht overlijdt.

Zelf aan je pensioen werken

Je bent goed bezig als je zelf ook aan je pensioen werkt. Of je nu wel of geen pensioenregeling hebt van je werkgever. Je kunt elke week of elke maand een vast bedrag opzij zetten, of bijvoorbeeld je vakantiegeld of dertiende maand sparen. Dat kun je op een spaarrekening zetten of beleggen. Bekijk daarvoor onze beleggingstips. Er is ook een app die je betalingen naar boven afrondt en dat geld belegt. Zo zet je automatisch en zonder dat je het merkt geld opzij. Gaat je salaris omhoog? Verhoog het bedrag dat je opzij zet met een deel van je salarisverhoging.

Belangrijk: beleggen moet wel bij je passen

Je pensioendatum is nog ver weg. Het geld dat je nu opzij zet heb je al die tijd niet nodig. Je hebt dan ook een lange beleggingstermijn. Bij zo'n lange beleggingstermijn kun je meer risico lopen dan wanneer je het geld op korte termijn nodig hebt. Beleggen levert op de lange termijn meer op dan sparen. Maar beleggen moet wel echt bij je passen. Hou je er niet van als je beleggingen elke dag een andere waarde hebben. Lig je wakker als de aandelenkoersen kelderen? Dan hoort beleggen misschien niet bij je.

Praat met anderen over pensioen

Vind je pensioen ingewikkeld? Praat er dan over met je vrienden, je ouders of je opa en oma. Ze hebben vast tips voor je waarom het slim is om nu al bezig te zijn met je pensioen. 

Verder lezen over pensioen

U bent hier:Home>Je eerste baan>Pensioen: slim geld sparen voor later