10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»In 't nieuws»Uitgaven in de hand en beter in staat rekeningen tijdig te betalen
thema
30 september 2014

Monitor financieel gedrag: Uitgaven in de hand en beter in staat rekeningen tijdig te betalen

Monitor financieel gedrag legt gebrek aan ‘motivatie’ bloot

Nederlanders letten over het algemeen goed op hun uitgaven (90%). De helft zegt zelfs ‘heel goed’ op te letten (52%). Een meerderheid spaart (87%), heeft het afgelopen jaar niet rood gestaan (58%) en heeft geen betalingsherinneringen gehad (66%). Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag van Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 consumenten van 18 t/m 80 jaar. Het platform ziet een lichte verbetering ten opzichte van 2013: Nederlanders staan bijvoorbeeld iets minder vaak rood en ontvangen minder vaak betalingsherinneringen.

Meerderheid kijkt bij financiële beslissingen niet langer dan 10 jaar vooruit
41% van de mensen is niet van plan om maatregelen te treffen voor een verlies van inkomsten uit arbeid. Vooral jongeren, laag opgeleiden en mensen met een beneden modaal inkomen zijn dit niet van plan. Meer dan zes van de tien Nederlanders hebben een buffer voor de korte termijn (62%). Het bedrag in dit spaarpotje is bij 26% van de mensen hoger dan € 5.000,-. Bij het nemen van financiële beslissingen houden de meeste Nederlanders t/m 66 jaar rekening met de toekomst (78%). Vaak kijkt men ongeveer 10 jaar vooruit (60%). Slechts 18% kijkt een langere periode vooruit.

Bereidheid tot overstappen bij een beter aanbod gering
Nederlanders blijven bij (de aanschaf van) hun financiële producten veelal vergelijken tussen verschillende aanbieders. Echter ook in het financiële domein is de bereidheid tot overstappen naar een andere aanbieder met een beter aanbod zeer gering. Slechts 18% van de mensen stapt over zodra dit kan.

Mensen in loondienst letten minder op, maar hebben goede buffer
Nederlanders in loondienst letten minder goed op hun financiën, zij staan vaker rood en ontvangen vaker betalingsherinneringen. Zij beschikken vaak wel over een goede buffer om onvoorziene gebeurtenissen financieel op te vangen. Niet-werkenden houden daarentegen hun financiën goed in de gaten (56% altijd), maar hebben relatief weinig spaargeld en buffer voor onvoorziene uitgaven.

Motivatie tot verbetering ‘verantwoord financieel gedrag’ beperkt
Bijna driekwart (72%) van de Nederlanders zou zelf beter willen worden in het in balans houden van het dagelijkse huishoudboekje, het rekening houden met (on)voorziene gebeurtenissen, financieel plannen of het bewust beslissen over financiële producten. Erg sterk is de motivatie om te verbeteren vaak nog niet. Jongere leeftijdsgroepen (18 t/m 34 jarigen), laag opgeleiden en mensen met een beneden modaal inkomen zijn het vaakst gemotiveerd om hun financiële gedrag te verbeteren.

‘Struisvogelpolitiek en kuddegedrag’
Woensdag 1 oktober organiseert platform Wijzer in geldzaken het symposium ‘Struisvogelpolitiek en kuddegedrag’ voor professionals werkzaam in het domein van persoonlijke financiën. Erevoorzitter van Wijzer in geldzaken Koningin Máxima, Minister Dijsselbloem en diverse andere experts spreken deze dag in Diergaarde Blijdorp over het stimuleren van verantwoord financieel gedrag; het managen van geld, het financieel plannen of het bewust beslissen over financiële producten. Tijdens het symposium worden zowel Nederlandse als internationale voorbeelden van gedragsbeïnvloeding in relatie tot financieel gedrag besproken.

Bekijk hier de onderzoeksresultaten van de Monitor financieel gedrag, uitgevoerd door Motivaction in opdracht van Wijzer in geldzaken.

Zoek in het nieuws
Zoek op onderwerp
Zoek op periode