Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Geldzaken op orde»Tips voor hulp bij geldzaken
thema

Tips voor hulp bij geldzaken

Hier vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen met je geldzaken. Kies welke situatie het meest op jou van toepassing is:

 • Zie je op tegen stapels post? Of heb je moeite met brieven die je ontvangt?

  Dan kun je hulp inroepen van vrijwilligers, bijvoorbeeld via Schuldhulpmaatje, Humanitas of een andere organisatie in jouw buurt. Vrijwilligers helpen mensen met het op orde brengen van hun administratie en het lezen van brieven. Deze hulp is meestal gratis en tijdelijk.

 • Mis je overzicht in je inkomsten en uitgaven? Of heb je door omstandigheden minder inkomsten of meer uitgaven? Heb je moeite om maandelijks rond te komen?

  Ook hiervoor kun je hulp vragen van vrijwilligers (zoals Humanitas en Schuldhulpmaatje). Je kunt ook contact opnemen met een budgetcoach. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Zij geven je inzicht in jouw uitgavenpatroon en kunnen je helpen met het in balans brengen van je inkomsten en uitgaven.

 • Heb je openstaande rekeningen, of betalingsachterstanden? Kom je maandelijks geld tekort?

  Probeer rekeningen zo snel mogelijk te betalen. Als dat niet lukt, neem dan zo snel mogelijk contact op met schuldeisers. Leg je situatie uit en probeer een betalingsregeling te treffen. Hiermee voorkom je dat problemen groter worden. Probeer ook zo snel mogelijk je geldzaken op orde te krijgen. Maak een overzicht van je inkomsten, je vaste lasten, andere uitgaven en openstaande rekeningen. Een vrijwilliger in de thuisadministratie kan je hierbij helpen (zoals Humanitas en Schuldhulpmaatje).

 • Ontvang je brieven van schuldeisers , incassobureaus of deurwaarders? Ligt er beslag op je loon of uitkering, of dreigt er uithuiszetting?

  Maak de brieven open en ga na of klopt wat er staat. Als je niet kunt betalen, neem zo snel mogelijk contact op met de schuldeisers en zoek hulp. Bel je gemeente en vraag om schuldhulpverlening. Als er in je omgeving een sociaal wijkteam is, dan kun je ook daar om hulp vragen. De gemeente kan je ook doorverwijzen naar andere organisaties.

  Door zo snel mogelijk hulp te zoeken, voorkom je dat achterstanden en boetes opstapelen of dat beslag wordt gelegd op je loon of uitkering. Kom je er niet uit, dan kun je ook contact opnemen met sociaal raadslieden of het Juridisch Loket. Sociaal raadslieden kunnen bijvoorbeeld nagaan of je recht hebt op tegemoetkomingen of toeslagen. Het Juridisch Loket kan bijvoorbeeld helpen met brieven van een incassobureau of deurwaarder die je niet begrijpt.

Als je je geldzaken liever zelf op orde wilt brengen, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende websites.