Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Geldzaken door het jaar»Veranderingen in je zorgverzekering in 2018
thema

Veranderingen in je zorgverzekering in 2018

Wat verandert er in 2018 aan je zorgverzekering en je zorgkosten? De veranderingen op een rij.

Zorgverzekering duurder

De gemiddelde maandelijkse premie voor een zorgverzekering is in 2018 iets hoger. De premie is afhankelijk van de verzekeraar, het soort verzekering dat je hebt en je eigen risico.

Meer zorgtoeslag

Voor mensen met een laag inkomen gaat de zorgtoeslag omhoog. Alleenstaanden krijgen er tot € 131 bij, meerpersoonshuishoudens gaan er tot € 194 op vooruit. Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt af van je inkomen. Daarbij gaat het om je verzamelinkomen. Dit is je inkomen na aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek. Binnenkort kunt u de zorgtoeslag over 2018 berekenen. 

Basispakket iets uitgebreider

In het basispakket zit de zorg die de basiszorgverzekering vergoedt. Het pakket wordt door de overheid vastgesteld en is in 2018 iets uitgebreider dan in 2017.

Eigen risico blijft gelijk

Het verplichte eigen risico blijft in 2018 €385. Het blijft ook zo dat je voor sommige vormen van zorg geen eigen risico betaalt. Een bezoek aan de huisarts valt bijvoorbeeld niet onder het eigen risico. Hetzelfde geldt voor zorg van een verloskundige. Krijg je een nota voor het eigen risico en kun je het bedrag niet in een keer betalen? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Vaak kun je een betalingsregeling treffen. 

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
AOW leeftijd berekenen

Weet jij wanneer jouw AOW start onder de huidige wetgeving? Reken het uit.