10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Geldzaken door het jaar»4 vragen over de eigen bijdrage langdurige zorg
thema

4 vragen over de eigen bijdrage voor langdurige zorg

Wie langdurige zorg ontvangt, betaalt bijna altijd een deel van deze zorg zelf. De eigen bijdrage is onder meer afhankelijk van het inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de eigen bijdrage.

De afgelopen jaren is de berekening van de eigen bijdrage veranderd. Vier vragen over de eigen bijdrage.

1. Hoe werkt het met de eigen bijdrage?

Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) stelt de eigen bijdrage voor chronische zorg vast. Het bedrag is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Woont iemand thuis, of in een zorginstelling? Waar woont de echtgenoot of partner? Moet iemand zorgen voor kinderen? Afhankelijk van de situatie geldt een laag of een hoog tarief. Daarnaast is de eigen bijdrage afhankelijk van het inkomen. Daarbij kijkt het CAK naar het inkomen twee jaar geleden.

2. Hoe berekent het CAK het inkomen?

Het CAK gaat uit van het zogenaamde verzamelinkomen waarover de Belastingdienst inkomstenbelasting heft. Het gaat dan om inkomen uit werk, uitkering, of pensioen. Maar ook om rendement op bezittingen. Het CAK kijkt in 2017 naar het inkomen in 2015.

3. Wat verandert er in 2017 aan de eigen bijdrage

Voor zorg uit de WMO, dat is zorg thuis, gaat de maximale eigen bijdrage omlaag. De meeste mensen die dit soort zorg krijgen betalen een lagere eigen bijdrage.

4. Wat gebeurt er als iemand de eigen bijdrage niet kan betalen?

Als iemand het geld niet heeft is het mogelijk om een betalingsregeling te treffen met het CAK. Verder is het altijd mogelijk om bij een inkomensdaling te vragen om aanpassing van de eigen bijdrage.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Checklist Ziekte en geldzaken

Deze checklist helpt je op een rij te zetten aan welke financiële gevolgen je moet denken als je ziek wordt en geeft informatie om je geldzaken te regelen in deze situatie.