10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Actueel»Wat is de pensioenrichtleeftijd en wat betekent de verhoging in 2018?
thema

Wat is de pensioenrichtleeftijd en wat betekent de verhoging in 2018?

Je hebt misschien van je pensioenuitvoerder gehoord over de verhoging van de pensioenrichtleeftijd van 67 naar 68 jaar. Dit is de leeftijd die pensioenuitvoerders gebruiken voor het berekenen van de pensioenpremie die je als werknemer betaalt. 

Waarom is er een pensioenrichtleeftijd?

Met de pensioenpremie die je betaalt, bouw je pensioen op. Het idee is dat je na je pensionering een inkomen hebt dat ongeveer 70% is van je bruto inkomen toen je nog werkte. Hoeveel premie daarvoor nodig is, hangt af van de leeftijd waarop je met pensioen gaat. Je pensioenuitvoerder gaat bij deze berekening uit van de pensioenrichtleeftijd.

informatie

Je pensioenrichtleeftijd kan afwijken van je AOW-leeftijd

De pensioenrichtleeftijd staat los van de leeftijd waarop de AOW ingaat. Het kan zo zijn dat je al wel pensioen ontvangt, maar nog moet wachten op je AOW.

Bereken hier je AOW-leeftijd.

Wie bepaalt de pensioenrichtleeftijd?

De overheid stelt de pensioenrichtleeftijd vast. Je pensioenuitvoerder moet de pensioenrichtleeftijd gebruiken om je premie te berekenen.

Wat verandert er?

De pensioenrichtleeftijd gaat per 1 januari 2018 omhoog van 67 naar 68 jaar. Je pensioenuitvoerder gaat er dus vanuit dat je pensioenuitkering in gaat als je 68 wordt. De leeftijd waarop je AOW-uitkering in gaat is waarschijnlijk anders.

Zal de pensioenrichtleeftijd verder stijgen?

De verhoging van de pensioenrichtleeftijd is gekoppeld aan de verhoging van de AOW-leeftijd. Als de AOW-leeftijd stijgt, stijgt ook de pensioenrichtleeftijd. De AOW-leeftijd stijgt met de levensverwachting. Daarom stijgt de pensioenrichtleeftijd ook. Als de AOW-leeftijd hoger wordt dan 68, zal de pensioenrichtleeftijd ook weer stijgen.

Wat gebeurt er met mijn pensioen dat ik tot 1 januari 2018 opbouwde?

Dat hangt een beetje van de pensioenuitvoerder af. In veel gevallen gaat dit deel van je opgebouwde pensioen in op de eerder afgesproken pensioenleeftijd.

Wanneer kan ik met pensioen?

Je kunt je pensioendatum vervroegen of uitstellen. Daarvoor gelden wel enkele regels. Vraag deze na bij je pensioenuitvoerder of je werkgever. Je kunt de datum waarop je AOW ingaat niet verschuiven. 

Wat betekent de verandering voor de premie die ik betaal?

De premie die jij en je werkgever samen betalen kan in 2018 iets omlaag gaan.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Wat verandert er nog meer voor jou?
Krijg antwoord in 7 vragen
Wat betekent dit voor mij?
Vul je geboortedatum in
Pensioencommunicatie
6 manieren om je pensioen aan te vullen

Je krijgt straks een AOW-uitkering en als je in loondienst hebt gewerkt, werknemerspensioen. Is dit voldoende?