U bent hier:Home>Actueel>Wat betekent de afschaffing van de VAR voor zzp’ers?

Wat betekent de afschaffing van de VAR voor zzp’ers?

Als zzp’er kon je altijd een VAR aanvragen, een Verklaring Arbeidsrelatie. Dit was een verklaring van de Belastingdienst die aangaf of je opdrachtgevers wel of geen belasting moesten inhouden. De VAR bestaat niet meer. Voortaan kunnen zzp’ers en opdrachtgevers modelovereenkomsten gebruiken. Vier vragen over deze verandering.

1. Waarvoor was de VAR?

Werkgevers moeten voor werknemers loonbelasting en sociale premies betalen aan de Belastingdienst. Voor ondernemers die opdrachten uitvoeren hoeft dat niet. Met de VAR gaf de Belastingdienst van tevoren aan of een zzp’er echt een ondernemer is. Zo kreeg de opdrachtgever zekerheid of die wel of niet loonbelasting en sociale premies moest betalen.

2. Wat is er veranderd?

De VAR is afgeschaft. In plaats daarvan kunnen zzp’ers en hun opdrachtgevers modelcontracten gebruiken die zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Het is ook mogelijk om een contract aan de Belastingdienst voor te leggen. Als het contract voldoet aan de voorwaarden hoeft er geen loonbelasting en premies te worden ingehouden door de opdrachtgever.

3. Wat voor actie moet ik nemen?

Je kunt met opdrachtgevers nieuwe door de Belastingdienst gecontroleerde contracten sluiten. Je kunt ook gebruik maken van door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten. Overigens is het ook mogelijk om geen contracten te sluiten. Als overduidelijk is dat je niet in dienst bent van de opdrachtgever kun je ook gewone mondelinge of schriftelijke afspraken maken. Dit is bijvoorbeeld zo als je voor verschillende opdrachtgevers kortlopende, eenmalige klussen doet. Als er enige twijfel kan zijn of je wel in dienst bent, is het verstandig om afspraken op papier te zetten.

Je moet zelf zorgen voor verzekeringen en pensioen

Anders dan een werknemer, ben je als ZZP'er niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Je bouwt ook geen pensioen op. Dit moet je allemaal zelf regelen. Hoe? Bekijk de informatie over geldzaken voor ZZP'ers.

4. Hoe weet ik of ik gebruik kan maken van zelfstandigenaftrek?

Als ondernemer kun je gebruikmaken van bepaalde voordelen zoals de zelfstandigenaftrek. De VAR was eigenlijk het enige document waarop de Belastingdienst vooraf een uitspraak deed of je als ondernemer werd gezien of niet. Toch had de VAR niets te maken met de regelingen voor ondernemers. Je kon geen VAR-WUO hebben en toch recht hebben op zelfstandigenaftrek. Andersom kon ook.

U bent hier:Home>Actueel>Wat betekent de afschaffing van de VAR voor zzp’ers?