U bent hier:Home>Actueel>De voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2021 komen er aan

Hoe werkt de voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

De Belastingdienst stuurt vanaf december 2020 voorlopige aanslagen inkomstenbelasting over 2021. Voor de voorlopige aanslagen gaat de Belastingdienst uit van gegevens die bij hen bekend zijn. Maar misschien is jouw situatie intussen veranderd. Daarom is het slim om na te gaan of de voorlopige aanslag wel klopt. Hieronder lees je wanneer je welke aanslag kunt verwachten en wat je het beste kunt doen als er iets niet klopt. Ook zie je hoe je zelf een voorlopige aanslag kunt aanvragen.

Let op Corona-effect!

1. De kans bestaat dat de voorlopige aanslag die je in de bus krijgt nog is gebaseerd op een (rooskleuriger) inschatting van je inkomsten van vóór Corona. 
2. Ben je ondernemer en heb je vanwege de coronacrisis uitstel van betaling aangevraagd? Dan is het slim om ook de voorlopige aanslag 2020 te controleren en eventueel aan te passen. Dit voorkomt fouten bij het berekenen van je schulden als je die straks moet terugbetalen aan de Belastingdienst. 
3. Als je van je bank in 2020 uitstel van betaling hebt gekregen over je hypotheeklasten, kan dat gevolgen hebben voor je recht op hypotheekrenteaftrek. Hieronder lees je hoe je dat kunt voorkomen.
4. Als je nu nog niet zo veel merkt van een inkomstenverlies door de coronacrisis bedenk dan goed of dit in 2021 ook zo blijft, en houdt gedurende het jaar de vinger aan de pols.
5. Wie de voorlopige aanslag op tijd wijzigt, komt niet voor nare verrassingen te staan. Dit kan het hele jaar door.

Je krijgt geld uitbetaald van de Belastingdienst

Dat kan het geval zijn als je bijvoorbeeld in loondienst werkt en je hypotheekrente, zorgkosten of andere aftrekbare uitgaven betaalt. De Belastingdienst maakt dan elke maand geld over naar je rekening. Deze aanslag ontvang je in de tweede helft van december. 

Stappenplan als je geld terugkrijgt

1. Bekijk of het bedrag van de teruggaaf en je bankrekeningnummer juist zijn.
2. Als alles klopt, hoef je niets te doen.
3. Is er iets veranderd in je financiële situatie? Pas het bedrag aan als je teveel of (veel) te weinig krijgt. Lees verderop hoe je dat doet.
4. Let op! Als je in 2020 van je bank uitstel van betaling op je hypotheeklasten hebt gekregen, zorg er dan voor dat je vóór het eind van 2021 afspraken hebt gemaakt met je bank over het terugbetalen. Dit moet op papier staan en opnieuw verrekend worden in het aflossingsschema van je hypotheek om je recht op hypotheekrenteaftrek te behouden.

Je moet geld betalen aan de Belastingdienst

Je moet belasting bijbetalen als je bijvoorbeeld ondernemer bent, of vermogen hebt waarover je belasting moet betalen. Op de voorlopige aanslag staat het bedrag dat je moet betalen. Deze aanslag kun je in januari verwachten. 

Stappenplan als je geld moet betalen

1.  Bekijk of het bedrag van de voorlopige aanslag klopt.
2.  Klopt het? Dan kun je kiezen om in een keer of in termijnen te betalen. Tot 2020 kreeg je korting als je het hele bedrag in een keer betaalde. Dit jaar is die korting zo goed als nihil. Het kortingspercentage is  teruggebracht van 4% naar 0,01%. 
3.  Is er iets veranderd in je financiële situatie? Pas dan de voorlopige aanslag aan. Als je uitstel van betaling hebt gekregen, controleer dan ook de voorlopige aanslag over 2020. De terugbetalingsregeling gaat op 1 juli 2021 in. Dus geef eventuele wijzigingen ruim vóór 1 mei door. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Aanpassen of aanvragen van de voorlopige aanslag 

Heb je geen voorlopige aanslag ontvangen, terwijl je vermoedt dat je in 2021 inkomstenbelasting moet bijbetalen of terugkrijgt? Of klopt het bedrag niet? Dan kun je het volgende doen. 

Verandert je situatie (weer) in de loop van 2021? Pas dan je voorlopige aanslag direct aan.

Hoe zit het met de definitieve aanslag 2020?

De Belastingdienst houdt het volgende schema aan bij het opleggen van de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2020:

  • Aangifte opgestuurd voor 1 april 2021? Definitieve aanslag volgt voor 1 juli 2021.
  • Aangifte opgestuurd voor 1 mei 2021? Definitieve aanslag volgt zeer waarschijnlijk ook voor 1 juli 2021.
  • Doe je aangifte in mei of juni 2021? Dan kun je de definitieve aanslag in december 2021 verwachten.  

Verwarrend al die aanslagen

We kunnen ons goed voorstellen dat het wat verwarrend is met al die aanslagen. Soms is je aangifte inkomstenbelasting over 2020 nog niet eens nagekeken door de Belastingdienst of je krijgt al te maken met de voorlopige aanslag over 2021.

Tips voor meer structuur in je aanslagen:

1. Pak een ordner of maak een map op je computer aan.
2. Maak in die ordner of map een verdeling in kalenderjaren.
3. Bovenaan elke aanslag staat over welk belastingjaar het gaat. Ook vind je hier of het gaat om een voorlopige of definitieve aanslag.
4. Stop elke aanslag in de map met het juiste kalenderjaar.

Deel deze informatie met anderen:
Check je toeslagen voor 2021
Check of je toeslagen kloppen

Ontvang je een toeslag? Ga na of het bedrag klopt!

Wat verandert er nog meer voor jou?
Vul de tool in en ontdek wat de veranderingen in wetten en regels op 1 januari 2021 voor jouw portemonnee betekenen.
Vul je geboortedatum in