10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Actueel»Wijzigingen in de inkomstenbelasting in 2018
thema

Veranderingen inkomstenbelasting in 2018

De meeste belastingbetalers gaan erop vooruit. Hier vind je de veranderingen op een rij. Met deze rekenhulp kun je zelf uitrekenen wat het voor jou betekent.

1. Algemene heffingskorting: voor iedereen die belasting betaalt

Door de heffingskortingen betaal je minder inkomstenbelasting. De algemene heffingskorting is een korting die je krijgt op de belasting die je moet betalen. De algemene heffingskorting is afhankelijk van je inkomen na aftrekposten:

  • Bij een inkomen tot €20.142 is de heffingskorting een vast bedrag, namelijk €2.265. 
  • Vanaf een inkomen van €20.142 neemt de heffingskorting af. In vergelijking met 2017 neemt de korting iets minder snel af.  
  • Als je inkomen na aftrekposten hoger is dan €67.508, dan krijg je helemaal geen algemene heffingskorting meer.

2. Arbeidskorting: als je werkt

De arbeidskorting krijg je alleen als je werkt. Met een uitkering, of als je met pensioen bent, heb je geen recht op deze korting. De hoogte van de arbeidskorting is afhankelijk van het inkomen dat je verdient met werken. De maximale arbeidskorting in 2018 is €3.249. Als je inkomen uit arbeid hoger is dan €123.362 krijg je helemaal geen arbeidskorting.

informatie

Lagere kortingen als je AOW ontvangt

De algemene heffingskorting voor AOW-ers is lager, namelijk maximaal €1.157. Werk je naast je AOW? Dan heb je recht op de arbeidskorting. Voor AOW-ers is de maximale arbeidskorting €1.659.

3. Ouderenkorting

Als je AOW ontvangt, heb je recht op ouderenkorting. Deze heffingskorting hangt ook af van je inkomen. Is je inkomen lager dan €36.346 dan krijg je in 2018 €1.418 ouderenkorting. Bij een hoger inkomen krijg je in 2018 €72 ouderenkorting.

Let op!

Er zijn situaties waarin je werkgever of uitkeringsinstantie de heffingskortingen niet goed kan berekenen. Het kan dat je hierdoor in 2018 een bedrag aan de Belastingdienst moet bijbetalen of juist een bedrag terugkrijgt. Dit gebeurt als je:

  • Eenmalige uitkeringen of bonussen krijgt
  • Een aanvullend pensioen hebt
  • Hypotheekrente aftrekt voor je eigen woning
  • Gebruik maakt van andere aftrekposten

Met een voorlopige aanslag kun je verrassingen in 2018 voorkomen. Je vraag een voorlopige aanslag aan bij de Belastingdienst.

4. Je kunt minder algemene heffingskorting uit laten keren

Als je jouw algemene heffingskorting niet helemaal gebruikt omdat je inkomen te laag is, dan kun je die laten uitkeren aan je partner. Je moet dan natuurlijk wel een partner hebben. Dit wordt ook wel de aanrechtsubsidie genoemd. Deze regeling wordt tot 2024 in stappen afgebouwd. Houd hier rekening mee als jij of je partner bruto minder verdient dan ongeveer €5.500 per jaar. Er zijn een paar uitzonderingen. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over deze regeling.

5. Veranderingen in belastingschijven en -percentages als je geen AOW ontvangt

Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt, hangt ook af van de schijf waarin je met je inkomen valt. Als je meer verdient, kom je in een hogere belastingschijf en betaal je een hoger percentage. In 2018 gaat het belastingpercentage in de tweede en derde schijf iets omhoog. Dat wordt 40,85%. Als je meer verdient dan €20.142 ga je hierdoor iets meer belasting betalen.

Het duurt iets langer voor je in de vierde schijf komt. Dat gebeurt bij een inkomen van €68.507. Het belastingpercentage in de hoogste schijf gaat iets omlaag en komt in 2018 uit op 51,95%. 

6. Veranderingen in belastingschijven en -percentages als je AOW krijgt

Als je eenmaal AOW ontvangt, heb je te maken met vier belastingschijven en -tarieven. De tarieven in de tweede en derde schijf stijgen elk met 0,05% en worden 22,95% en 40,85%.

Het duurt iets langer voor je in de vierde schijf komt. Dat gebeurt bij een inkomen van €68.507. Het tarief in de vierde schijf gaat een klein beetje omlaag en bedraagt in 2018 51,95%.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Wat verandert er nog meer voor jou?
Krijg antwoord in 7 vragen
Wat betekent dit voor mij?
Vul je geboortedatum in
Belasten van vermogen 2018
Belasten van vermogen 2018

Lees hier meer over de veranderingen in de vermogensrendementsheffing voor 2018.