U bent hier:Home>Actueel>Belasting over vermogen in 2021 (aangiftejaar 2022)

Wat verandert er in 2022 met de belasting over het vermogen 

Een overzicht van de belangrijkste weetjes over de belasting over het vermogen voor jouw belastingaangifte in 2022 over het belastingjaar 2021.

1. Tot €50.000 geen belasting

Over een deel van je vermogen betaal je geen belasting. Dat is de vrijstelling. Bij de belastingaangifte over 2021 is de vrijstelling € 50.000. In 2020 was dit nog € 30.846.  Voor partners geldt een dubbele vrijstelling: €100.000 in 2021. Boven deze bedragen ga je belasting over je vermogen betalen.  

2. Het belastingpercentage gaat omhoog

Het belastingpercentage gaat omhoog voor grotere vermogens. Maar omdat iedereen profiteert van een hogere vrijstelling ga je pas meer belasting betalen dan in 2020 met een vermogen boven de € 136.400. Voor partners vindt dit kantelpunt plaats bij € 272.800.

3. Het belastingpercentage hangt af van je vermogen

Het belastingpercentage is afhankelijk van de waarde van je vermogen. Voorheen ging de Belastingdienst er vanuit gaat dat je meer belegt naarmate je meer vermogen hebt. En wie in verhouding meer belegt dan spaart, heeft meer mogelijkheden om te verdienen aan zijn vermogen, zo was de gedachte. Maar omdat spaarders boven de vrijstelling daarmee werden benadeeld wordt in 2022 ook gekeken naar de werkelijke verdeling tussen sparen en beleggen. Over wat je hebt verdiend met je vermogen, ook wel rendement genoemd, heft de overheid formeel belasting; 31% in plaats van 30% vorig jaar. Hierbij wordt niet gekeken naar het werkelijke rendement dat je hebt behaald met je vermogen. Uitgangspunt is een fictief rendement dat gebaseerd is op gemiddelden aan werkelijk in Nederland behaalde rendementen. Deze percentages worden elk jaar opnieuw berekend. Hieronder staan de belastingpercentages over 2021 vanaf de vrijstelling waar je daadwerkelijk mee te maken krijgt (oude rekenmethode):

  • Over het bedrag tussen de € 50.000 - € 100.000 van je vermogen betaal je 0,59% belasting.
  • Over het bedrag daarboven tot €1.000.000 betaal je 1,40% belasting.
  • Over het bedrag boven €1.000.000 betaal je 1,76% belasting.

Heb je een partner, dan kun je de bedragen verdubbelen. Je betaalt uiteraard wel hetzelfde belastingtarief.  

Voorlopige aanslag over 2021

Bij het invullen van de belastingaangifte over 2021 is door de Belastingdienst nog uitgegaan van bovenstaande situatie. Als je meer vermogen had dan de vrijstelling, dan heb je van de Belastingdienst een voorlopige aanslag gekregen, en een brief dat de Belastingdienst nog bezig is met een herberekening. Die herberekeningen worden in de periode 22 augustus – half december verstuurd.

In de herberekening wordt uitgegaan van de werkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen. Wel wordt nog gerekend met fictieve rendementen maar deze zijn voor spaargeld veel lager dan voor beleggingen. Als die nieuwe berekening gunstiger is voor jou, dan wordt je belastingaangifte automatisch aangepast. Ook is er een nieuwe versie van het aangifteprogramma, voor het geval je de aangifte over 2021 wilt aanpassen. Dit kan handig zijn als je de verdeling van het vermogen tussen jou en je partner wilt aanpassen.

Bezwaar gemaakt of niet?

Indien je hebt meegedaan aan het massaal bezwaar over 2017-2020, dan heb je inmiddels bericht ontvangen van de Belastingdienst. Meer daarover staat op wanneer-hoor-ik-iets-over-mijn-toegewezen-bezwaar-box-3.

3. Overwaarde van je huis telt niet als vermogen

Misschien weet je het al wel. Het huis waarin je woont, telt niet mee voor de belasting over het vermogen. Het maakt dus niet uit als de waarde van je woning veel hoger is dan je hypotheekschuld.

4. Vrijstelling groene beleggingen

Als je belegt in een zogenaamd groen beleggingsfonds, heb je recht op een extra vrijstelling. Tot € 60.429 betaal je over groene beleggingen geen belasting over het vermogen. Met een partner is dat het dubbele, namelijk € 120.858. Ook krijg je extra heffingskorting van 0,7%. Dit is een korting op je inkomstenbelasting.