Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Vier vragen en antwoorden over pensioenkorting

Sommige pensioenfondsen verlagen de pensioenen van hun deelnemers. Vier vragen en antwoorden over een pensioenkorting.

1. Waarom korten sommige pensioenfondsen de uitkeringen?

Een pensioenfonds moet genoeg vermogen aanhouden om de uitkeringen van zijn deelnemers te kunnen betalen. De verhouding tussen het vermogen en de pensioenen van deelnemers heet de dekkingsgraad. Deze moet altijd boven 105% blijven. De afgelopen jaren zijn veel pensioenfondsen door deze grens gezakt. Daarom kunnen ze uiteindelijk niet anders dan de pensioenen van hun deelnemers verlagen. Bij je pensioenfonds kun je navragen of het ook gaat korten.

2. Hoeveel gaat mijn pensioen omlaag?

Of je pensioen omlaag gaat, hangt van de financiële situatie van je pensioenfonds af. Als je van verschillende pensioenfondsen een aanvullend pensioen krijgt, kan de korting per pensioenfonds verschillen. Veel pensioenfondsen hoeven niet te korten.

Overigens is het niet zo dat je totale inkomen met dit percentage daalt. Als gepensioneerde krijg je namelijk ook een aow-uitkering. De verlaging is niet van toepassing op deze uitkering.

3. Dus niet mijn hele pensioen gaat omlaag. Hoe zit dit precies?

Hoe het komt dat niet je hele totale inkomen minder wordt als je pensioen omlaag gaat wordt hier uitgelegd met een voorbeeld.

Stel, je inkomen bestaat uit een aow-uitkering van bruto €801,05 per maand en een aanvullend pensioen van bruto €1000 per maand.

Je pensioenfonds gaat nu je aanvullend pensioen met 5% korten. Hierdoor daalt je aanvullend pensioen met €50 per maand. Tegelijkertijd blijft je aow-uitkering gelijk. Je totale inkomensdaling is dan geen 5%, maar slechts 2,8%.

4. Ik ben nog niet met pensioen, merk ik iets van de pensioenkorting?

Als je pensioenfonds een korting uitvoert, doet het fonds dit voor alle deelnemers. Niet alleen de gepensioneerden, maar ook de deelnemers die nog niet met pensioen zijn. Dit betekent dat het pensioen dat je hebt opgebouwd kleiner wordt.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?