Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

De overbruggingsregeling voor het AOW-gat

De AOW-leeftijd schuift steeds verder op. Daardoor kun je tijdelijk minder inkomen hebben. Bijvoorbeeld als je VUT of vergelijkbare uitkering stopt, lager wordt of overgaat in een ouderdomspensioen vóórdat ja AOW ingaat. Met de overbruggingsuitkering kun je je inkomen aanvullen. Dit is afhankelijk van je inkomen en je vermogen. Ook het inkomen en vermogen van je partner tellen mee. Verder is de hoogte van de uitkering afhankelijk van je andere inkomsten, zoals je aanvullend pensioen.

Inkomensgrens overbruggingsregeling

Om te bepalen of je recht hebt op een overbruggingsuitkering wordt gekeken naar het inkomen zes maanden voor je 65e verjaardag. Het gaat dus niet om je inkomen nadat je 65 bent geworden. Dit betekent dat de hoogte van je prepensioen of vut-uitkering mede bepaalt of je recht hebt op een overbruggingsuitkering.

Als je alleen woont is de inkomensgrens twee keer het minimumloon. Dat is €3.156,00 bruto per maand. Ben je met zijn tweeën dan is de inkomensgrens drie keer het minimumloon. Dat is €4.734,00 bruto per maand. Je moet dan het inkomen van jullie allebei optellen.

Vermogensgrens

Verder kijkt de overheid naar het vermogen dat je bij je belastingaangifte invult in box 3. Denk daarbij aan spaargeld, beleggingen, of een tweede woning. Het gaat niet om het huis waar je in woont, of het geld dat je voor je aanvullend pensioen hebt gespaard. De grens om recht te hebben op een overbruggingsuitkering ligt in 2018 op €25.000 als je alleen woont en op €50.000 als je met zijn tweeën bent.

Andere inkomsten worden afgetrokken van de overbruggingsuitkering

De overbruggingsregeling geeft een uitkering op minimumniveau. Dat is 70% van het minimumloon. Als je andere inkomsten hebt worden deze afgetrokken. Heb je een andere uitkering, of een aanvullend pensioen, dan gaat dit bedrag volledig af van de overbruggingsuitkering. Heb je inkomsten uit werk, dan wordt een deel hiervan afgetrokken van de uitkering.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?