10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Actueel»Hoe zit het met de afschaffing van de ouderentoeslag
thema

Hoe zit het met de afschaffing van de ouderentoeslag?

Krijg je AOW en heb je verder weinig ander inkomen, maar wel meer dan € 24.437 aan vermogen? Je krijgt in 2016 te maken met de afschaffing van de ouderentoeslag. Hierdoor ga je meer belasting betalen. Bovendien kan deze verandering gevolgen hebben voor je toeslagen en andere regelingen.

Belasting over vermogen

Iedereen die spaargeld, aandelen, een tweede huis of andere bezittingen heeft, betaalt daar belasting over in box 3. Maar je betaalt niet over je hele vermogen belasting. Over de eerste € 21.330 betaalde je in 2015 geen belasting, hierboven betaalde je 1,2% vermogensrendementsheffing per jaar. AOW’ers met een laag inkomen hadden in 2015 nog een extra vrijstelling. Die heette officieel de ouderentoeslag.

Meer belasting betalen

Afhankelijk van je inkomen was de extra vrijstelling €28.236 (als je inkomen lager is dan €14.431) of €14.118 (bij een inkomen tussen €14.431 en €20.075). Omdat deze extra vrijstelling verdwijnt, betaal je vanaf 2016 meer belasting in box 3.

informatie

Wie krijgt hiermee te maken?

Het belastingvoordeel voor ouderen raak je kwijt als je de AOW-leeftijd hebt of deze bereikt in 2015 en minder dan € 20.075 aan inkomen hebt. Het heeft gevolgen voor je belastingen en toeslagen als je een vermogen hebt tussen de €24.437 en €282.226. Of samen met je partner tussen de €48.874 en €564.451.

Let op: je kunt het recht op toeslagen verliezen

De hoogte van je vermogen bepaalt ook je recht op huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Ontvang je toeslag en kom je op 1 januari 2016 boven de voor een toeslag geldende vermogensgrens? Je verliest dan het recht op toeslag. Op de website van de Belastingdienst kun je nagaan bij welk inkomen en vermogen je in 2016 recht hebt op een toeslag.

Zet je toeslag voor 2016 op tijd stop

De toeslag die je in 2016 ontvangt, is een voorschot. Pas na afloop van het jaar zijn je volledige gegevens bekend en kan de Belastingdienst je toeslag definitief berekenen. Daarom moet je, als je verwacht dat je je toeslag volgend jaar kwijtraakt, deze zélf stop zetten. Anders moet je later terugbetalen.

Ook gevolgen voor andere regelingen

Het verdwijnen van de ouderentoeslag kan ook gevolgen hebben voor andere regelingen die afhangen van je inkomen of vermogen. De eigen bijdrage die je betaalt voor de thuiszorg of langdurige zorg in een verzorgingstehuis kan bijvoorbeeld hoger worden. Als voor jou de extra vrijstelling vervalt, ga je waarschijnlijk een hogere eigen bijdrage betalen. Hiermee krijg je in 2018 te maken.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Afschaffing ouderentoeslag
Rekentool afschaffing ouderentoeslag

Krijg je AOW en heb je verder weinig ander inkomen, maar wel vermogen? Met deze tool check je wat de gevolgen van de afschaffing 'ouderentoeslag' voor jou zijn.