Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Actueel»Let in deze situaties extra goed op bij je belastingaangifte
thema

Let in deze situaties extra goed op bij je belastingaangifte

In sommige situaties moet je extra goed opletten omdat je hier makkelijk fouten mee kan maken. Hieronder situaties wanneer dat zo is.

Je bent een gescheiden ouder

In 2015 zijn de regels voor gescheiden ouders veranderd. Als je kinderalimentatie betaalt, kun je deze kosten niet meer aftrekken. In 2014 kon dat voor een deel wel.

Je studeerde en werkte en kreeg studiefinanciering

Als je naast je studie zoveel werkte, dat je inkomstenbelasting betaalt, kon je soms studiekosten aftrekken. Dit is veranderd in 2015. Als je recht hebt op studiefinanciering zijn kosten die je vanaf 1 juli hebt gemaakt niet meer aftrekbaar. Dit is ook zo als je recht hebt op een lening of alleen een ov-kaart.

Je woont in het buitenland, maar werkt in Nederland

De regeling voor het gebruik van aftrekposten en heffingskortingen is in 2015 veranderd. Je kunt hier alleen nog gebruik van maken als je over bijna je hele inkomen in Nederland belasting betaalt.

Je hebt een huis gekocht

Let goed op of je alle hypotheekrente wel helemaal mag aftrekken. Als je voor het eerst een huis koopt kun je alleen rente aftrekken als je de lening in dertig jaar helemaal aflost. Koop je een ander huis, dan geldt deze regel alleen voor het geld dat je extra hebt geleend.

Je bent ZZP’er of ondernemer

De Belastingdienst gaat extra controleren of de kosten die je opvoert wel echt zakelijke kosten zijn. Kijk dus goed of kosten die je maakt voor je onderneming echt voor je bedrijf zijn of dat het eigenlijk privékosten zijn. Kijk ook goed naar het gebruik van de zelfstandigenaftrek als je die in 2015 of in eerdere jaren niet helemaal hebt gebruikt. 

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Papiergeld Euro's