Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Actueel»Dit verandert er op 1 juli voor je portemonnee
thema

Dit verandert er op 1 juli 2017 voor je portemonnee

1 januari en 1 juli zijn de dagen waarop elk jaar maatregelen worden ingevoerd die van invloed kunnen zijn op je portemonnee. Wil jij weten wat er per 1 juli 2017 voor jou persoonlijk verandert? Vul dan de tool 'Wat betekent dit voor mij?' in.

Hieronder vind je een overzicht van de wijzigingen.

Verhoging huurprijs

De meeste verhuurders verhogen de huur per 1 juli. De overheid stelt de maximale huurverhoging voor sociale huurwoningen vast. De huurverhoging hangt af van je inkomen. Als je minder dan  €40.349 verdient, is de maximale verhoging 2,8%. Verdien je meer dan  €40.349 dan mag de huur met maximaal 4,3% stijgen.

Maximale duur WW omlaag

Sinds 2016 gaat de maximale WW-duur omlaag. Elk kwartaal gaat er 1 maand vanaf. Vanaf 1 juli krijg je nog maximaal 31 maanden een WW-uitkering.

Pensioenknip afgeschaft

De pensioenknip is per 1 juli afgeschaft. Met de pensioenknip kon je als je een premiepensioenregeling had, de aankoop van je pensioen in twee delen doen. Sinds vorig jaar kun je ervoor kiezen om door te gaan met beleggen van het kapitaal. Dit kan financieel aantrekkelijk zijn. Win financieel advies in als je voor de keuze staat wat je met je pensioen gaat doen.

Minimumloon omhoog

Het minimumloon stijgt met 0,89% naar €9,03 bruto per uur. Dat komt neer op €1565,40 per maand.

Jongeren krijgen eerder het gewone minimumloon

Als je 22 bent, krijg je vanaf 1 juli het gewone minimumloon. Dat was eerder pas vanaf je 23e verjaardag. Verder gaat voor jongeren vanaf 18 jaar het minimumjeugdloon extra omhoog. Het minimumjeugdloon hangt af van je leeftijd en is een percentage van het gewone minimumloon.

AOW en uitkeringen omhoog

De uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen stijgen mee met het minimumloon. Een volledige AOW-uitkering voor alleenstaanden bedraagt vanaf 1 juli bruto €1.161,69 per maand. AOW’ers die samenwonen krijgen per maand €801,05 bruto per persoon.

Kinderbijslag gaat iets omhoog

De kinderbijslag stijgt twee keer per jaar mee met de prijzen. Per 1 juli is de kinderbijslag voor een kind van 0 tot en met 5 jaar €200,59 per kwartaal. Voor een kind van 6 tot en met 11 jaar is dat €243,57 en voor een kind van 12 tot en met 17 jaar €286,55.

Lenen voor studie als je boven de 30 bent

Vanaf het studiejaar 2017 kun je bij DUO een levenlanglerenkrediet afsluiten. Dit is een lening voor collegegeld of lesgeld als je een studie gaat doen en tussen de 30 en 55 jaar oud bent. Vanaf je 30e verjaardag heb je geen recht meer op een gewone studielening van DUO.

Subsidie voor energiebesparing is op

Huiseigenaren konden subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen aan hun huis. De regeling loopt tot en met 2018, maar het budget is op. Je kunt nog wel subsidie krijgen voor de aanschaf van een pelletkachel, warmtepomp of ander energiezuinig verwarmingsapparaat. Het maximale bedrag dat hiervoor beschikbaar is, is net verhoogd.

Oude spaarhypotheek aflossen

Huiseigenaren met een oude beleggings- of bankspaarhypotheek kunnen deze afkopen zonder extra belastingheffing. Vanaf 1 april zijn de regels hiervoor versoepeld. Laat je hierover wel altijd goed adviseren.

Mobiel bellen en internet in Europa even duur als in Nederland

Per 15 juni mogen telecomaanbieders geen extra kosten meer rekenen als je binnen Europa, buiten Nederland belt of internet. Je betaalt dan in principe hetzelfde tarief als je normaal betaalt.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina
Wat betekenen de veranderingen voor mij?
Krijg antwoord in 7 vragen
Wat betekent dit voor mij?
Vul je geboortedatum in