Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Wat is een AOW-gat?

Als je voor je 65e bent gestopt met werken maar de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, heb je waarschijnlijk een AOW-gat.

Hoe ontstaat een AOW-gat?

Toen je stopte met werken is waarschijnlijk afgesproken dat je tot je 65e een inkomen krijgt. Dit kan bijvoorbeeld een prepensioen of een vut-uitkering zijn. De duur van dit soort uitkeringen is afgestemd op een AOW-leeftijd van 65 jaar. Dit betekent dat de uitkering eindigt als je 65 wordt. Op dat moment zou je namelijk een AOW-uitkering krijgen en was de andere uitkering niet meer nodig. Door de verhoging van AOW-leeftijd gaat de AOW-uitkering nu pas later in. Hierdoor ontstaat een gat in je inkomen. Dit wordt ook wel een AOW-gat genoemd.

Een voorbeeld van een AOW-gat

Je ontvangt een prepensioen van bruto €2000 per maand. Dit prepensioen eindigt op de dag dat je 65 wordt. In de oude situatie zou je AOW-uitkering meteen zijn ingegaan. Je zou bruto €801,05 AOW per maand krijgen (het AOW-bedrag voor mensen met een partner) en daarnaast een aanvullend pensioen van €900 bruto.

Door de verhoging van de AOW-leeftijd krijg je nu pas een AOW-uitkering als je 65 jaar en 9 maanden oud bent. De eerste negen maanden na je 65e verjaardag krijg je dus nog geen AOW. Je prepensioen is dan wel al gestopt. Hierdoor heb je zes maanden lang alleen inkomsten uit je aanvullende pensioen. Bovendien betaal je over dit pensioen meer belasting omdat je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt.

Het verschil in inkomen tussen de oude en de nieuwe situatie is je AOW-gat. In dit voorbeeld is het bruto-verschil gelijk aan negen maanden AOW-uitkering.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?