Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Wat verandert er nog meer op 1 januari 2020?

Vrijwel iedereen gaat minder inkomstenbelasting betalen. Bij de ene zorgverzekeraar daalt de premie, de andere vraagt een hogere premie voor de zorgverzekering. De maximale korting op collectieve zorgverzekeringen gaat naar 5%. Het verbruiken van energie wordt duurder, maar de korting op de energieheffing stijgt. Hier lees je wat er nog meer verandert op 1 januari 2020. 

Vrijwel iedereen betaalt minder inkomstenbelasting

De algemene heffingskorting en de arbeidskorting voor werkenden gaan omhoog. Het aantal belastingschijven gaat omlaag. Voor AOW-ers zijn er 3 belastingschijven. Iedereen die nog geen AOW ontvangt, krijgt te maken met twee belastingschijven. Vrijwel iedereen gaat minder inkomstenbelasting betalen.

De zorgpremie, collectieve korting en zorgtoeslag

De korting op de premie voor collectieve zorgverzekeringen gaat omlaag. In 2019 kreeg je 10% korting bij een collectieve zorgverzekering. In 2020 is de korting maximaal 5%. De ene zorgverzekeraar vraagt in 2020 een hogere premie, terwijl andere de premie laat zakken. Daarom is het slim om nu weer eens goed te kijken wat overstappen naar een andere zorgverzekeraar oplevert. De zorgtoeslag stijgt. Alleenstaanden krijgen er tot €5 per maand bij, meerpersoonshuishoudens ontvangen tot €7 per maand meer.

Energie wordt goedkoper door lagere belasting

De energiebelasting op aardgas en elektriciteit gaat omhoog. Tegelijk krijg je een hogere korting op de energiebelasting. Daardoor is een gezin met een gemiddeld energieverbruik in 2020 ongeveer €100 goedkoper uit.

Kortere periode voor het betalen van alimentatie

De standaardperiode voor het betalen van alimentatie gaat van 12 naar 5 jaar. Wie in 2020 of later gaat scheiden, betaalt in de meeste gevallen 5 jaar alimentatie. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als er jonge kinderen zijn, of als het huwelijke meer dan 15 jaar heeft geduurd en de AOW-leeftijd in zicht is. 

Je betaalt 9% btw voor digitale kranten en e-books

Digitale kranten en tijdschriften en e-books vallen voortaan onder het lage btw-tarief. Daardoor worden ze goedkoper.

De accijnzen op tabak stijgen

Op 1 januari gaat de accijns met €0,14 omhoog. Op 1 april komt er nog €1 bij.  

Wat betekenen de veranderingen voor mij?
Krijg antwoord in 7 vragen
Wat betekent dit voor mij?
Vul je geboortedatum in