Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Wat verandert er nog meer op 1 januari 2019?

De zorgpremie stijgt en de zorgtoeslag verandert. Energie wordt duurder en je gaat meer betalen voor je dagelijkse boodschappen en andere uitgaven. Hier lees je wat er nog meer verandert op 1 januari 2019. 

De zorgpremie en zorgtoeslag

De zorgverzekeringen zijn duurder geworden. De premiestijging kan oplopen tot wel € 17 per maand. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag ook hoger wordt. Alleenstaanden krijgen er tot €4 per maand bij, meerpersoonshuishoudens ontvangen tot €16 meer.

Energie wordt duurder door hogere belasting

De energiebelasting op aardgas gaat omhoog. Voor elektriciteit ga je minder energiebelasting betalen. Tot slot gaat de korting op je energienota omlaag. Een gemiddeld gezin is daardoor in 2019 ongeveer €130 duurder uit.

De lage btw gaat van 6% naar 9%

Vanaf 1 januari 2019 worden boodschappen, boeken en een bezoek aan een museum duurder. Dat komt door de verhoging van het lage btw-tarief. Dat tarief stijgt van 6% naar 9%. Een huishouden is daardoor ongeveer €300 per jaar meer kwijt.

Verder uitstel voor handhaving Wet DBA voor zzp'ers

De regering stelt de handhaving van de Wet DBA voor zzp'ers uit tot 1 januari 2020. Dat betekent dat de Belastingdienst geen boetes oplegt aan opdrachtgevers bij het  inhuren van een zzp'er voor een opdracht. Alleen bij 'kwaadwillenden' treedt de Belastingdienst op.

Klein pensioen verhuist mee naar volgende pensioenuitvoerder

Stap je vanaf 2019 over naar een andere werkgever met een eigen pensioenregeling? Dan kan je pensioen automatisch mee overgaan naar de nieuwe pensioenuitvoerder. Dat gaat alleen op als je na 1 januari 2018 bij je vorige werkgever tot €474,11 aan pensioen hebt opgebouwd.

Pensioenen tot €2 vervallen

Met ingang van 1 januari 2019 vervallen heel kleine pensioenen. Bouw je een pensioen op van niet meer dan €2 per jaar? En ga je naar een andere pensioenuitvoerder? Dan houdt het pensioenfonds de waarde van het pensioen voor zichzelf.

Wat betekenen de veranderingen voor mij?
Krijg antwoord in 7 vragen
Wat betekent dit voor mij?
Vul je geboortedatum in