U bent hier:Home>Terugblik #Financieel gezond Geldzorgen, beter voorkomen dan genezen

Terugblik: Online platformbijeenkomst Wijzer in geldzaken

Geldzorgen, beter voorkomen dan genezen

Op maandag 14 juni van 15:30 tot 17:00 uur vond de online platformbijeenkomst #Financieelgezond van platform Wijzer in geldzaken plaats. Hierbij stond het thema ‘Geldzorgen, beter voorkomen dan genezen’ centraal. Lees meer over het programma en welke gasten aanwezig waren. 

Via het liveblog hieronder kun je alle highlights terug lezen. Of kijk de gehele online platformbijeenkomst terug:

17:05

Olaf Simonse, hoofd Wijzer in geldzaken, vat samen:

17:04

De online platformbijeenkomst is afgelopen. We hebben vanuit het perspectief, 'hoofd, hart en handen' gekeken naar de relatie tussen geldzorgen en gezondheid. Die relatie is overduidelijk aanwezig. Ook ervaringsdeskundige Dagmar Niewold herkent dit: 'De kilo’s vlogen eraf. Na doorverwijzingen en onderzoek bleek ik een auto-immuunziekte te hebben. Negen maanden lang was ik erg ziek, zelfs de Prednison hielp niet. Uiteindelijk kwam de conclusie dat mijn ziekte puur stress gerelateerd was.' Koningin Máxima benadrukt dat het taboe op praten over financiële problemen een hardnekkig probleem is. Ervaringsdeskundige Mohamed Aziem: 'Er is een hoge drempel om hulp te vragen, maar op het moment dat je die stap zet, valt er een last van je af. Maatwerk en aandacht voor de menselijke maat kan echt het verschil maken.'

Deze liveblog blijft online staan zodat je alles nog eens rustig kunt bekijken en/of collega's en relaties hierop kunt wijzen. Bekijk http://www.wijzeringeldzaken.nl/waaier voor meer informatie over de waaier met tien bouwstenen om financieel kwetsbaren te bereiken en te helpen. Je kunt de waaier digitaal bekijken en gratis een fysiek exemplaar bestellen. Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

17:03

Minister Hoekstra blikt terug:

16:58

In sessie twee komt naar voren dat samenwerking tussen het sociaal domein en de huisarts essentieel is. Daarnaast is de afgelopen jaren de beweging ingezet: van ‘je bent schuldig aan schuldenproblematiek en je moet zelf in actie komen’ naar ‘schuldenproblematiek kan iedereen overkomen en soms heb je iemand nodig die je eruit haalt’. En van ‘individuele gezondheidsbescherming en -bevordering’ naar ‘een bredere kijk op gezondheidsachterstanden’. 

Hoe zetten wij die omslag in denken om in handelen?

  • Anders kijken naar beleidsvraagstukken
  • Investeren in regionale lange termijn aanpakken gericht op de complexe ongelijkheid achter gezondheidsachterstanden
  • Gerichte acties op dossiers die een stevige samenhang met geldzorgen kennen.
16:56

Güven vergelijkt huisartsen met allround sporters: 

"Als je het vergelijkt met topsport, dan zijn wij huisartsen all rounders. Maar in sommige gevallen zoals het herkennen van geldzorgen, is de reguliere opleiding niet voldoende. We moeten weten hoe we patiënten kunnen helpen en waar we ze naartoe kunnen sturen. Hier moet meer aandacht voor zijn tijdens de opleiding."

16:54

Verschillende werkgevers vertellen in sessie vier over acties die zij ondernemen voor werknemers met geldproblemen: dit varieert van fonds, trainingen tot informatie en doorverwijzing op website. 

Tips die worden uitgewisseld zijn brieven met informatie naar werknemers, samenwerken met pensioenfonds, maak het bespreekbaar en zorg dat het in je cultuur staat. Het moet continu onder de aandacht zijn.

16:50

Bij sessie drie zijn verzekeraars aan het woord: "Je merkt dat mensen verrast zijn dat wij als verzekeraar, mensen willen helpen. Maar het gaat ons juist om het duurzaam oplossen van financiële problemen."

Het is lastig om financiële problemen te signaleren. Het is meestal de smoes 'de hond heeft de rekening opgegeten'. Het is lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Je hebt mensen maar even aan de lijn.

Ook wordt er een tip gegeven om in gesprek te komen met de klant. 'Wat vind iemand heel belangrijk om weer te kunnen doen'. Als je die ingang weet te vinden, kom je in gesprek met de klant.

16:39

In sessie vijf met Wilte Zijlstra gaat het erover hoe je de keuzeomgeving zo kunt inrichten dat je mensen in staat stelt keuzes te maken die goed bij hen passen. De AFM past gedragswetenschappelijke inzichten toe om het financieel welzijn van consumenten te bevorderen.

Meer keuze is niet altijd beter, dan zie je door de bomen het bos niet meer.
16:33

Het tweede deel van de platformbijeenkomst wordt afgesloten. Het derde onderdeel, ‘handen’, start na een korte pauze. Koningin Máxima en minister Hoekstra worden bedankt voor hun komst naar de studio.

Er is de mogelijkheid om één van de vijf parallelle sessies te volgen. 

  • Sessie 1: Napraten in de studio
    Sabine Uitslag praat na met de sprekers. Ze zullen vragen uit het publiek beantwoorden.
  • Sessie 2: Er komt een schuldenaar bij de dokter
    In gesprek over de gevolgen van geldzorgen voor je gezondheid, en de rol van de overheid en zorgverlener. Met o.a. ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
  • Sessie 3: Helpend incasseren
    Schuldeisers zoals verzekeraars kunnen hun klanten helpen! We delen ervaringen hoe je contact met klanten kan opnemen. Met o.a. Verbond van Verzekeraars.
  • Sessie 4: Financieel gezond op de werkvloer
    Wat kun je doen voor werknemers met geldzorgen? We bespreken mogelijkheden, voordelen en delen ervaringen. Met o.a. Nibud en De Nederlandsche Bank.
  • Sessie 5: Nudges en keuzestress
    Begrijpen, sturen en meten: gedragsinzichten om verstandige financiële keuzes te bevorderen en financiële stress te verlagen
    Met o.a. Autoriteit Financiële Markten.
16:32

Minister Hoekstra geeft aan wat hem bij de tien bouwstenen het meest aanspreekt: bewustwording, betere samenwerking en nadenken wat hadden we met elkaar kunnen doen om te zorgen dat mensen eerder over geldzorgen praten.

16:31

Sabine presenteert de waaier en roept op voor wie de waaier ook in de eigen organisatie wilt gebruiken, deze gratis te bestellen via wijzeringeldzaken.nl/waaier.

16:30

De ‘waaier’ van Wijzer in geldzaken komt ter sprake. Wijzer in geldzaken heeft tien bouwstenen ontwikkeld als kader voor een gezamenlijke aanpak om financieel kwetsbare groepen te bereiken en te helpen. De tien bouwstenen zijn samengevoegd in een handzame waaier met daarin praktische tips, inspiratie en verwijzingen naar hulpmiddelen om als professional met het onderwerp aan de slag te gaan.

Bestel de waaier en ga vooral aan de slag! We hebben veel met elkaar gesproken maar doen is nog belangrijker.

Sabine Uitslag
Presentatrice

16:27

Sabine bedankt Mohamed en Dagmar voor hun openhartigheid en het delen van hun verhaal. 

Koningin Máxima is dankbaar voor het openhartig vertellen. Ook geeft Koningin Máxima aan dat het taboe op praten over financiële problemen een hardnekkig probleem is. 

16:23

Koningin Máxima geeft als voorbeeld dat er ook bij levensgebeurtenissen, zoals trouwen, aangehaakt kan worden. Wijzer in geldzaken heeft aandacht voor grote levensgebeurtenissen om te voorkomen dat die momenten voor financiële problemen zorgen net zoals bij een scheiding.

16:21

Koningin Máxima geeft aan dat er ruimte is om als professional buiten protocollen hulp te bieden en maatwerk te leveren.

16:19

Dagmar Niewold had een dagtaak om overal gebruik te maken van potjes om haar kinderen te laten opgroeien. Dit gaf veel extra stress.

Maatwerk door een professional is mijn redding geweest. Dat heeft voor mij echt het verschil gemaakt.

Dagmar Niewold
Ervaringsdeskundige
16:16

Sabine richt het woord tot Dagmar. Dagmar is als kind opgegroeid in armoede en kreeg later ook zelf geldzorgen. Inmiddels werkt zij als ervaringsdeskundige bij expertisecentrum Sterk uit Armoede.

Dagmar vertelt over de impact van haar geldzorgen op haar gezondheid. De kilo’s vlogen eraf bij Dagmar. Na doorverwijzingen en onderzoek bleek ze een auto-immuunziekte te hebben. Negen maanden lang was Dagmar erg ziek, zelfs de Prednison hielp niet. Uiteindelijk kwam de conclusie dat haar ziekte puur stress gerelateerd was.

16:14

Het water stond hem aan de lippen en Mohamed licht toe hoe het voelt om in zo’n situatie te zitten. Niet alleen hijzelf had er last van met stress en slapeloze nachten. Het ergst vond hij het voor zijn kinderen.

Ik wilde het voor mijn kinderen doorbreken en niet meer elke dag opstaan met stress.

Mohamed Aziem
Ervaringsdeskundige

Je slaapt slecht door de stress. Je bent meer geprikkeld. Dat wil je dan verbergen, maar dat kan niet. Je kinderen doen bijvoorbeeld iets wat normaal is en daar reageer je dan fel op.

Mohamed Aziem
Ervaringsdeskundige
16:11

Ook Mohamed reageert op het filmpje. Hij herkent zich in het verhaal. 

Er is een hoge drempel om hulp te vragen, maar op het moment dat je die stap zet, valt er een last van je af.

Mohamed Aziem
Ervaringsdeskundige
16:08

Dagmar herkent zich in het verhaal van Edson. Ze vertelt hoe het is om geldzorgen te hebben.

Ik herken de schaamte van het niet naar buiten willen brengen van je verhaal. De worsteling met wanneer vertel je wat aan wie. Ik had heel erg het gevoel dat ik faalde. Dat het mijn schuld was terwijl ik in armoede opgroeide.

Dagmar Niewold
Ervaringsdeskundige
16:07

Sabine heet de twee nieuwe gasten aan tafel welkom. Dagmar Niewold en Mohamed Aziem zijn beiden ervaringsdeskundigen.

16:03

Sabine bedankt Güven en Ellen-Joan voor hun aanwezigheid en rondt het eerste onderdeel ‘hoofd’ af. Güven en Ellen-Joan schuiven straks weer aan tafel voor het derde onderdeel in de napraatsessie. 

16:03

In het tweede deel spreken we over het ‘hart’. De link tussen geldzorgen en gezondheid is duidelijk, maar achter de theorie en getallen schuilen ook mensenlevens. We praten hiervoor met drie ervaringsdeskundigen.

Allereerst het verhaal van Edson da Graça, comedian, presentator, acteur en host.


Je bent gewoon niet gezond, mentaal, maar bij mij ging het fysiek ook heel snel achteruit.
Ik kwam niet meer in beweging, begon heel veel te eten.
Ik ben iets van 12 jaar niet naar een tandarts gegaan. Ook niet naar de dokter. Je durft het gewoon niet, om meer kosten te maken.
16:02

Koningin Máxima benadrukt dat samenwerking in het veld echt belangrijk is en noemt Schuldenlab als voorbeeld.

16:00

Er zijn twee dingen die je zou willen bereiken: eerst erkenning dat er een mogelijk financieel probleem achter een ander (gezondheids)probleem zit. Ten tweede ligt er een taak om er voor te zorgen dat alle hokjes die we in Nederland hebben aan elkaar weten te vinden.

Wopke Hoekstra
Minister van Financiën
15:58

Elke ouder wil de beste ouder zijn, die je kunt zijn. Maar dat is niet haalbaar, want je bent een mens. Het is daarom heel waardevol als je ouders kunt ondersteunen. Significante derden zijn hierbij heel belangrijk, zoals opa's en oma's en leraren.

Ellen-Joan Wessels
Adviseur Jeugdgezondheid
15:57

Het takenpakket van de arts is zeer uitgebreid. Het is denk ik een noodkreet. Als we de huisarts willen ontlasten zou je een schuldhulpbemiddelaar in elke huisartsenpraktijk moeten hebben.

Güven Çetinkaya-Yildiz
Huisarts
15:53

Koningin Máxima benadrukt dat veel kinderen thuis niet over geld praten. Daarom is het belangrijk dat financiële educatie op scholen stimuleren, zodat kinderen het onderwerp mee naar huis nemen.

15:52

Sociale en fysieke omgeving is bepalend. Tijdens corona hebben we gemerkt dat de hele leer- en leefomgeving het verschil kan maken bij kinderen en jongeren.

Ellen-Joan Wessels
Adviseur Jeudggezondheid
15:50

We vinden het fijn om een hoopvol perspectief te bieden en mensen te empoweren. Er zijn drie knoppen; de knop van de stressor, de knop van de sensitieve omgeving en de derde knop de veerkracht van de mensen zelf, ofwel de kinderen. Zodat kinderen en jongeren voorbereid zijn op omgaan met teleurstellingen.

Ellen-Joan Wessels
Adviseur Jeugdgezondheid
15:49

Chronische stress is toxische stress. Dat wil je niet, want daar wordt je ontzettend ziek van. Ook tot aan volwassenheid.

Daarom moet chronische stress al zo vroeg mogelijk worden voorkomen. Dit gunnen wij alle kinderen.

Ellen-Joan Wessels
Adviseur Jeugdgezondheid
15:46

Ellen-Joan Wessels vertelt meer over de relatie tussen stress en gezondheid. Ellen-Joan is werkzaam bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en is als adviseur jeugdgezondheid onder andere betrokken bij het thema ‘Early Life Stress’.

15:44

Chronisch geldgebrek gijzelt mensen in armoede.

Güven Çetinkaya-Yildiz
Huisarts

Geldzorgen treft het hele gezin. Je helpt dan ook het hele gezin als je geldzorgen bespreekbaar maakt.
15:40

Hoe zit nu precies de relatie tussen geldzorgen en gezondheid in elkaar? Sabine geeft het woord aan Güven Çetinkaya-Yildiz. Güven is huisarts en heeft een praktijk in de Haagse Schilderwijk. Hier ziet zij veel patiënten in een sociaaleconomisch kwetsbare positie.

Ik merk dat ik bepaalde groepen mensen regelmatig terugkomen met verschillende klachten, hoofdpijn slapeloosheid, somberheid waar van de oorzaak niet direct is te vinden. Er kan dan meer aan de hand dan je initieel zou denken. Ik ga dan verder kijken. Heeft iemand bijvoorbeeld de zorgverzekering wel betaald.

Güven Çetinkaya-Yildiz
Huisarts
15:39

Sabine licht toe: deze online platformbijeenkomst bestaat uit drie onderdelen: hoofd, hart en handen.

Het komende uur bespreken we het hoofd en het hart. Met professionals bespreken we hoe het nu precies zit met die link tussen geldzorgen en gezondheid? En ervaringsdeskundigen vertellen hoe het voelt om geldzorgen te hebben en wat dat met je gezondheid doet. Tijdens het derde deel, de handen, gaan we uiteen in groepjes om over verschillende concrete onderwerpen door te praten.

15:38

Aan minister Hoekstra vraagt Sabine hoe het einde van de corona steunpakketten eruit zal zien. “Wat betekent dit voor banen en de economie? En hoe worden nieuwe geldzorgen dan voorkomen?”.

We zien allemaal dat aan de ene kant de economie echt weer begint te bloeien. Maar er toch een groep mensen blijft die in de schulden zit … Zij hebben niet de mindspace om andere problemen aan te pakken.

Wopke Hoekstra
Minister van Financiën
15:37

Koningin Máxima benadrukt dat je niet veel schulden hoeft te hebben om er s'nachts al te piekeren.

15:35

Presentatrice Sabine refereert aan de Financial Health Visionary Award die Koningin Máxima vorige week ontving voor haar werk bij de VN. Sabine spreekt met Koningin Máxima over waarom het juist nu belang is om financieel gezond te zijn en te blijven.

15:33

Schulden is een veelkoppig monster waar je s'nachts van wakker kunt liggen.

Sabine Uitslag
Presentatrice platformbijeenkomst
15:31

We zijn begonnen! Sabine Uitslag heet iedereen welkom. Bij haar aan tafel zitten Hare Majesteit Koningin Máxima (tevens erevoorzitter Wijzer in geldzaken), Wopke Hoekstra (minister van Financiën), Güven Çetinkaya-Yildiz (huisarts) en Ellen-Joan Wessels (adviseur Jeugdgezondheid bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid). 

15:20

De livestream is begonnen, het aftellen is begonnen.

14:30

We zijn klaar voor onze online platformbijeenkomst #Financieelgezond ‘Geldzorgen, voorkomen is beter dan genezen’.

Het belooft een mooie bijeenkomst te worden.

11:00

Vandaag begint om 15:30 uur de online platformbijeenkomst #Financieelgezond van platform Wijzer in geldzaken. Vanmiddag staat het thema ‘Geldzorgen, beter voorkomen dan genezen’ centraal. Via dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

De presentatie van de online platformbijeenkomst is in handen van Sabine Uitslag. Te gast zijn onder meer Hare Majesteit Koningin Máxima, tevens erevoorzitter van Wijzer in geldzaken en Wopke Hoekstra, minister van Financiën. Samen met zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen zal het gesprek gaan over hoe geldzorgen de gezondheid beïnvloeden.

Wil je straks ook de livestream volgen? Meld je nog snel aan voor de online platformbijeenkomst en ontvang een persoonlijke toegangslink.

U bent hier:Home>Terugblik #Financieel gezond Geldzorgen, beter voorkomen dan genezen