Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief voor professionals

#Financieelgezond

Gebruik de # in social media posts en praat mee!

Online platformbijeenkomst Wijzer in geldzaken

14 juni 2021

15:30 tot 17:00 uur


Geldzorgen, beter voorkomen dan genezen

Wijzer in geldzaken houdt op 14 juni a.s. haar jaarlijkse platformbijeenkomst, dit keer met het thema 'Geldzorgen, beter voorkomen dan genezen.'. Steeds meer onderzoek laat zien dat geldzorgen de link is tussen financiële gezondheid en mentale en fysieke gezondheid. Langdurige stress is slecht voor je gezondheid. Geldzorgen voorkomen is dus niet alleen goed voor het financieel welzijn, maar ook voor de mentale en fysieke gezondheid van financieel kwetsbaren. Voorkomen is beter dan genezen.

 • Geldzorgen en gezondheid: hoe zit dat?
 • Geldzorgen en gezondheid: wat doet dat met je?
 • Wat kunnen wij doen om te zorgen dat mensen financieel gezond blijven?

Deze vragen staan centraal tijdens de online platformbijeenkomst op 14 juni. Lees hieronder het programma en welke gasten aanwezig zijn. 

Programma

15.20 uur: Start van de livestream

15.30 uur: Opening van het plenair programma

16.30 uur: Parallelle sessies

Na afloop van het plenaire programma is er de mogelijkheid om één van de vijf parallelle sessies te volgen. 

 • Napraten in de studio
  Sabine Uitslag praat na met de sprekers. Ze zullen vragen uit het publiek beantwoorden.
 • Er komt een schuldenaar bij de dokter
  In gesprek over de gevolgen van geldzorgen voor je gezondheid, en de rol van de overheid en zorgverlener. Met o.a. ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 • Helpend incasseren
  Schuldeisers zoals verzekeraars kunnen hun klanten helpen! We delen ervaringen hoe je contact met klanten kan opnemen. Met o.a. Verbond van Verzekeraars.
 • Financieel gezond op de werkvloer
  Wat kun je doen voor werknemers met geldzorgen? We bespreken mogelijkheden, voordelen en delen ervaringen. Met o.a. Nibud en De Nederlandsche Bank.
 • Nudges en keuzestress
  Begrijpen, sturen en meten: gedragsinzichten om verstandige financiële keuzes te bevorderen en financiële stress te verlagen
  Met o.a. Autoriteit Financiële Markten.

17.00 uur: Afsluiting platformbijeenkomst


informatie

#Financieelgezond

Tijdens de platformbijeenkomst delen we video’s, foto's van achter de schermen en highlights in ons liveblog. Praat ook op social media met ons mee en gebruik #financieelgezond.

Gasten

We zijn verheugd te kunnen melden dat onze erevoorzitter, Hare Majesteit Koningin Máxima aanwezig zal zijn. De online platformbijeenkomst wordt gepresenteerd door Sabine Uitslag. Zij gaat in gesprek met zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen over hoe geldzorgen de gezondheid beïnvloeden. Onder andere minister van Financiën Wopke Hoekstra zal aanschuiven en zijn visie geven op het onderwerp. 

De coronapandemie heeft duidelijk gemaakt dat financiën en gezondheid hand in hand gaan. Nu het vaccineren flink op stoom is gekomen moeten we ook vooruit kijken naar de na-ijleffecten van deze gezondheidscrisis. Het Nibud waarschuwde eerder al voor een mogelijke schuldengolf. Tijdens deze online platformbijeenkomst spreken we o.a. met een huisarts, adviseur Jeugdgezondheidzorg en ervaringsdeskundigen over de impact van geldzorgen op hun gezondheid. En bespreken we mogelijkheden om te helpen bij geldzorgen.

"Ik zie bij mijn patiënten dat velen door de geldstress minder goed voor zichzelf zorgen, waardoor ze een lagere weerstand ontwikkelen. Ze eten ongezond. Ik zie veel obesitas omdat ongezond eten goedkoper lijkt.” Aldus huisarts Yildiz.

Hare Majesteit Koningin Máxima
Hare Majesteit Koningin Máxima

Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken. In deze functie vraagt Koningin Máxima aandacht voor het belang van financiële educatie en het verstandig omgaan met geld.

Wopke Hoekstra
Wopke Hoekstra

Wopke Hoekstra is minister van Financiën. 

Sabine Uitslag
Sabine Uitslag

Sabine is verpleegkundige en gezondheidswetenschapper aan de Universiteit van Maastricht. 

Dagmar Niewold
Dagmar Niewold

Dagmar is ervaringsdeskundig professional bij het expertisecentrum Sterk uit Armoede. Ze gebruikt haar eigen ervaringen in combinatie met wetenschappelijke kennis om duidelijk te maken wat de relatie is tussen geldzorgen en gezondheid.

Mohamed Aziem
Mohamed Aziem

Mohamed is ervaringsdeskundige en weet hoe het is als het water je aan de lippen staat. 

Güven Çetinkaya-Yildiz
Güven Çetinkaya-Yildiz

Güven is huisarts en heeft een eigen praktijk in de Schilderswijk in Den Haag. 

Ellen-Joan Wessels
Ellen-Joan Wessels

Ellen-Joan werkt als adviseur en changemaker bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.

Deel deze informatie met anderen: