U bent hier:Home>Later goed geregeld>pensioentool-zzp>4 snelle en makkelijke maatregelen voor je pensioen
Thema

4 snelle en makkelijke maatregelen voor je pensioen

Pensioen kan heel ingewikkeld zijn. Maar je kunt ook met een paar eenvoudige stappen je pensioensituatie verbeteren. Vier snelle en makkelijke maatregelen.

1. Maandelijks automatisch een bedrag sparen

Als het geld niet meer op je lopende rekening staat, wordt je niet meer verleid om het uit te geven. Sparen kan op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor een spaarrekening, maar beleggen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Beleggen kun je het beste doen met geld dat je voorlopig niet nodig hebt en waarmee je (enig) risico kunt lopen.

2. Koopwoning? Los je hypotheek af

Als je de hypotheek aflost voor je met pensioen gaat, scheelt je dat vaak honderden euro's per maand. Los je niet af? Hou er rekening mee dat je na je pensioen mogelijk minder belastingvoordelen hebt. Hierdoor kunnen je woonlasten stijgen als je met pensioen bent.

3. Extra geld wegzetten

Krijg je geld terug van de Belastingdienst, of maak je meer winst dan verwacht? Zet het geld op een spaarrekening. Open daarvoor nu al een spaarrekening en zet er vast een klein bedrag op. Zo hoef je straks niet uit te zoeken welke spaarrekening het beste is. Deel je voornemen om meevallers te sparen met anderen.

4. Zoek uit hoeveel pensioen je nodig hebt

Denk nu alvast na hoeveel inkomsten je straks nodig hebt. Misschien kun je je wensen aanpassen als je minder krijgt dan verwacht.