U bent hier:Home>Later goed geregeld>pensioentool-woning>Vier tips voor een gerust gevoel over je hypotheek
Thema

Vier tips voor een gerust gevoel over je hypotheek

Ook na de pensioendatum is de hypotheek voor de meeste mensen de grootste kostenpost. Vier dingen om te checken voor een gerust gevoel over je hypotheek.

1. Zoek uit wanneer je je hypotheek moet aflossen

Ook een aflossingsvrije hypotheek moet je uiteindelijk terugbetalen. Meestal loopt een hypotheek na dertig jaar af en moet je de nog openstaande lening terugbetalen. Zoek uit wanneer jij je hypotheek moet aflossen. Deze datum vind je in ieder geval in de hypotheekakte die je hebt getekend toen je je huis kocht.

2. Bereken je hypotheeklasten na je pensionering

De belastingtarieven zijn lager als je je AOW-leeftijd hebt bereikt. Je betaalt minder belasting, maar je kunt vaak ook minder aftrekken. Je netto hypotheeklasten kunnen hierdoor hoger zijn dan voor je pensioen. Hou er ook rekening mee dat je na dertig jaar helemaal geen renteaftrek meer krijgt.

3. Kijk hoe het zit als jij of je partner overlijdt

Kan de partner die achterblijft de kosten voor het huis blijven betalen als de ander overlijdt? Zoek uit hoeveel nabestaandenpensioen de ander krijgt via Mijnpensioenoverzicht.nl (link naar de website Mijnpensioenoverzicht.nl). Kijk ook naar eventuele levensverzekeringen die je misschien hebt afgesloten.

4. Ga voor advies langs een adviseur

Wil je een compleet beeld van je financiele situatie na je pensioen? Een financieel adviseur kan je daarbij helpen. Een nieuwe hypotheek sluit je meestal ook via een adviseur.