U bent hier:Home>Later goed geregeld>pensioentool-woning>Je hypotheek na je pensioen
Thema

Je hypotheek na je pensioen

Na je pensioen veranderen een paar dingen aan je hypotheek. Hou rekening met deze veranderingen en neem zo nodig actie.

Minder renteaftrek na pensioen

De belastingtarieven zijn lager als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Je betaalt minder belasting, maar je hebt hierdoor ook minder belastingvoordeel. Je netto hypotheeklasten zijn hierdoor hoger dan voor je pensioen. Je ziet dit bijvoorbeeld op de voorlopige aanslag die je krijgt van de Belastingdienst.

Je kunt (flink) minder lenen

Je bruto inkomen na je pensioen is waarschijnlijk (veel) lager dan je bruto inkomen voor je pensioen. Dit verschil is veel groter dan het verschil in netto inkomen. Als banken een hypotheek geven, kijken ze naar je bruto inkomen. Hierdoor kun je na je pensioen vaak een stuk minder lenen dan daarvoor. Ga daarom ruim voor de datum waarop je hypotheek eindigt in gesprek met je bank of met een financieel adviseur.

Je renteaftrek stopt na 30 jaar

Als deze periode is afgelopen worden je rentelasten in een keer een stuk hoger. Want na 30 jaar mag je de rente niet meer aftrekken van de inkomstenbelasting die je betaalt. Kijk voor de precieze voorwaarden op de website van de Belastingdienst. 

Maximale percentage renteaftrek daalt

Bij de belastingaangifte wordt de hypotheekrente minder aftrekbaar. In 2022 is de maximale aftrek 40%. In 2023 is de maximale aftrek 37,07%.