U bent hier:Home>Later goed geregeld>pensioentool-echtscheiding>5 dingen om te checken als je ooit gescheiden bent
Thema

5 dingen om te checken als je ooit gescheiden bent

Als je ooit bent gescheiden kan dit grote gevolgen hebben voor jouw inkomen na je pensionering. Ook het nabestaandenpensioen voor een nieuwe partner kan hierdoor onverwacht laag uitvallen als jij overlijdt. Hier vind je vijf snelle checks op een rij.

1. Kijk na wat jullie precies hebben afgesproken

In principe geldt de regel dat je ex-partner recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen dat jij hebt opgebouwd toen jullie samen waren. Daarnaast heb jij dan recht op de helft van het pensioen dat je ex-partner toen heeft opgebouwd. Je kunt afspreken dat je van deze regel afwijkt. Deze afspraken moet dan wel vastliggen in een echtscheidingsconvenant of in een beëindigingovereenkomst, of misschien stond het in je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.  

2. Zoek uit hoeveel je houdt en krijgt

Vraag rechtstreeks bij je pensioenuitvoerders en de pensioenuitvoerders van je ex-partner na hoeveel pensioen je krijgt. De bedragen vind je niet op Mijnpensioenoverzicht.nl of in het jaarlijkse overzicht van je pensioenuitvoerder.   

3. Check of je straks genoeg inkomsten hebt

Doordat een deel van je pensioen naar je ex-partner gaat, kan je inkomen na je pensionering lager zijn dan je had verwacht. Zet je verwachte inkomsten na pensionering op een rij en kijk of het genoeg is. Hiervoor kun je de Pensioenschijf-van-vijf (link naar de website van het Nibud) gebruiken.

4. Spaar bij als je geld en tijd hebt

Hoe eerder je begint, hoe beter. Reken uit hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om straks een bepaald bedrag te hebben.

5. Let op nabestaandenpensioen met een nieuwe partner

Krijg je een nieuwe partner? Check dan goed wat er gebeurt als jij overlijdt. Soms heeft je ex-partner nog steeds recht op nabestaandenpensioen. Dit heet een bijzonder nabestaandenpensioen. Het bijzonder nabestaandenpensioen wordt afgetrokken van het bedrag waar je nieuwe partner recht op heeft. Vraag bij je pensioenuitvoerder na wat voor nabestaandenpensioen je hebt en wat je huidige partner aan nabestaandenpensioen krijgt. Je kunt zelf een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je denkt dat je huidige partner te weinig nabestaandenpensioen krijgt.  

Wet verdeling van pensioen bij scheiding 2022

De wettelijke regels rondom de verdeling van pensioen bij scheiding gaan veranderen. De nieuwe regels gaan waarschijnlijk op 1 januari 2022 in. De veranderingen gelden niet voor scheidingen waarbij de verdeling van het pensioen al voor 1 januari 2022 is geregeld. Lees meer over de Wet verdeling pensioen bij scheiding 2022 (link naar de website van WIjzer in geldzaken).