Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Huren»Hoe werkt de inkomensafhankelijke huurverhoging
thema

Hoe werkt de inkomensafhankelijke huurverhoging?

In 2013 zijn de regels voor de huurverhoging veranderd. De verhoging van je huur is nu afhankelijk van je inkomen. Als je een relatief hoog inkomen hebt, kan je verhuurder de huur extra verhogen. Negen vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging en wat dit voor jou betekent.

1. Wat zijn de regels voor huurverhogingen?

Als je een sociale huurwoning huurt, gelden strikte regels voor de huurprijs. De verhuurder mag je huur niet zomaar verhogen. Dat mag maar één keer per jaar en er is een maximum. De overheid stelt dat maximum vast. Het maximum geldt alleen voor sociale huurwoningen. Als je een huurwoning in de vrije sector hebt, hoeft de verhuurder zich er niet aan te houden.

2. Hoe weet ik of mijn woning een sociale huurwoning is of niet?

Of je een sociale huurwoning hebt hangt af van de huurprijs op het moment dat je er ging wonen. Als je huur in 2016 lager is dan €710,68 per maand kun je ervan uitgaan dat je een sociale huurwoning hebt. Vraag dit voor de zekerheid na bij je verhuurder.

3. Hoeveel mag mijn huur stijgen met de inkomensafhankelijke huurverhoging?

Tot 2013 was de maximale huurverhoging voor alle huurders van sociale huurwoningen hetzelfde. Sinds de invoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging zijn er drie verschillende categorieën, afhankelijk van je jaarinkomen.

Je jaarinkomen en je inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2016:

  • Tot en met €34.678: 2,1%
  • Van €34.678 tot en met €44.360: 2,6%
  • Meer dan €44.360: 4,6%

4. Stijgt mijn huur echt met dit percentage?

Dat hangt af van je verhuurder. Deze percentages zijn een maximum. Verhuurders mogen zelf bepalen hoeveel ze de huur verhogen.

5. Hoe weet de verhuurder of mijn inkomen boven of onder de grens valt?

Verhuurders kunnen bij de Belastingdienst informatie opvragen over het totaalinkomen van je huishouden. Het inkomen van jou en je partner wordt daarvoor bij elkaar opgeteld. Inkomen van inwonende kinderen die jonger zijn dan 23 jaar telt voor een klein deel mee. Het gaat om het inkomen waarover je belasting betaalt. De Belastingdienst noemt dit je verzamelinkomen. Voor de huurverhoging voor 2016 telt je inkomen in 2014.

6. Mag mijn verhuurder de huur elk jaar opnieuw verhogen?

Verhuurders mogen je huur één keer per jaar verhogen. De percentages voor de maximale verhoging stelt de overheid elk jaar opnieuw vast. Als je inkomen hoger is dan €44.360, kan je huur in een paar jaar dus sterk stijgen.

7. Is er een grens aan mijn huurstijging?

Het is niet zo dat je huur onbeperkt door kan stijgen. De huur kan nooit hoger worden dan de maximum huurprijs die geldt voor jouw sociale huurwoning.

8. Wat is de maximum huurprijs van mijn huurwoning?

De maximumhuur bereken je met behulp van het puntensysteem. Hoe meer punten, hoe hoger de huurprijs. Het aantal punten is afhankelijk van de kwaliteit van je woning. Hoe groter de woning, of hoe beter de voorzieningen in de woning, hoe groter het aantal punten en hoe hoger de maximum huurprijs. Het maximum is ook hoger als je woning op een populaire locatie ligt, bijvoorbeeld in de stad.

9. Ik heb gehoord dat de inkomensafhankelijke huurverhoging verdwijnt. Hoe zit dat?

Er is een wetsvoorstel dat de regels voor huurverhogingen verandert. Alleen als je inkomen meer is dan €38.950 kan je huur dan nog extra omhoog gaan.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina