Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Je hypotheek na je pensioen

Na je pensioen veranderen een paar dingen met je hypotheek. Hou rekening met deze veranderingen en neem zo nodig actie.

Minder renteaftrek na pensioen

De belastingtarieven zijn lager als je je AOW-leeftijd hebt bereikt. Je betaalt minder belasting, maar kunt hierdoor vaak ook minder hypotheekrente aftrekken. Je netto hypotheeklasten kunnen hierdoor hoger zijn dan voor je pensioen. Je ziet dit bijvoorbeeld op de voorlopige aanslag die je krijgt van de Belastingdienst.

Je kunt flink minder lenen

Je bruto pensioeninkomen is waarschijnlijk flink lager dan je bruto inkomen voor je pensioen. Dit verschil is veel groter dan het verschil in netto inkomen. Als banken een hypotheek geven kijken ze naar je bruto inkomen. Hierdoor kun je na je pensioen vaak een stuk minder lenen dan daarvoor. Als je geen nieuwe hypotheek meer krijgt, of niet genoeg kunt lenen, heb je geen andere keuze dan je huis te verkopen. Ga daarom ruim voor de datum waarop je hypotheek eindigt in gesprek met je bank of met een financieel adviseur.

Je renteaftrek stopt na 30 jaar

Je kunt maximaal dertig jaar hypotheekrente aftrekken. Als deze periode is afgelopen worden je rentelasten in een keer een stuk hoger. Deze regel heeft 2001 als startdatum. Als je voor 2001 een huis hebt gekocht, krijg je nog tot 2031 hypotheekrenteaftrek.

Maximale percentage renteaftrek daalt

Het maximale percentage waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken daalt elk jaar met 0,5%. In 2018 is het percentage 49,5%. In het Belastingplan 2019 staat dat de regering het voornemen heeft om het aftrekpercentage versneld omlaag te brengen. Eind 2018 wordt duidelijk of dit doorgaat. 

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina
Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?
Aflossen op je aflossingsvrije hypotheek

Met deze rekenhulp bereken je hoeveel aflossingsvrije hypotheek je nog hebt als je met pensioen gaat.