Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
Thema

4 vragen over scheiding en nabestaandenpensioen

Een belangrijk onderdeel van pensioen is nabestaandenpensioen. Dit is pensioen voor je partner en kinderen. Door een scheiding kan het nabestaandenpensioen van een eventuele nieuwe partner lager uitvallen dan je verwacht. Hoe zit dit, hoe weet je of dit in jouw geval speelt en wat kun je dan doen?

1. Wat is nabestaandenpensioen?

Als je werknemerspensioen opbouwt, hebben je partner en kinderen vaak recht op nabestaandenpensioen. Dit is een pensioen dat je nabestaanden ontvangen als je overlijdt. Een nabestaandenpensioen gaat meteen in na je overlijden. Ook als jij of je partner de pensioenleeftijd nog niet hebben bereikt. Voor de hoogte van de uitkering maakt het vaak wel uit of je partner zelf al met pensioen is of niet.

informatie

Wat voor nabestaandenpensioen heb je?

Er zijn twee soorten nabestaandenpensioen: nabestaandenpensioen op opbouwbasis en nabestaandenpensioen op risicobasis. Het is belangrijk dat je nagaat wat voor nabestaandenpensioen je hebt. De verschillen zijn namelijk groot, zeker bij veranderingen in je persoonlijke situatie. Denk daarbij aan een scheiding of overstappen naar een andere werkgever. Bekijk ons artikel over het nabestaandenpenisoen (link naar de website van Wijzer in geldzaken).

2. En bij een scheiding?

Je ex-partner heeft mogelijk ook recht op een uitkering van je pensioenuitvoerder als jij overlijdt. Dit heet een bijzonder nabestaandenpensioen of bijzonder partnerpensioen. Hoeveel je ex-partner krijgt is afhankelijk van de tijd dat jullie bij elkaar zijn geweest. Dit gaat alleen op als je een nabestaandenpensioen op opbouwbasis hebt!

3. Wat betekent dat voor mijn nieuwe partner?

Het bijzonder nabestaandenpensioen wordt afgetrokken van het bedrag aan nabestaandenpensioen voor je nieuwe partner. Een nabestaandenpensioen is meestal al een stuk minder dan het laatstverdiende salaris. Als er ook nog een bijzonder nabestaandenpensioen vanaf gaat heeft je nieuwe partner misschien niet genoeg om alle kosten te betalen.

4. Hoe zoek ik uit hoe het bij mij zit en wat kan ik doen?

Vraag bij je pensioenuitvoerder na hoeveel je ex-partner zou krijgen en hoeveel je huidige partner. Zoek uit of je partner genoeg zou hebben aan het nabestaandenpensioen. Als je denkt dat het niet genoeg is, kun je soms een deel van je ouderdomspensioen inruilen voor extra nabestaandenpensioen. Je kunt ook een levensverzekering afsluiten. Vraag advies van een financieel adviseur.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina