Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

5 keuzes als je bijna met pensioen gaat

Als je met pensioen gaat, moet je een aantal keuzes maken die flinke gevolgen voor je toekomstige inkomen kunnen hebben. Vijf keuzes en de gevolgen op een rij.

1. Wanneer laat je je werknemerspensioen in gaan?

De ingangsdatum van je AOW ligt vast. Je kunt wel zelf kiezen wanneer je je werknemerspensioen wilt laten ingaan. Je kunt de ingangsdatum vervroegen of uitstellen. Voor vervroegen en uitstellen gelden een aantal regels. Bekijk de voorwaarden en bedenk wat het beste bij je past.

2. Wanneer laat je je lijfrentes ingaan?

Heb je een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening? Dan moet je ook bepalen wanneer je deze uitkering laat ingaan. 

3. Ruil je ouderdomspensioen voor nabestaandenpensioen?

Je kunt er tot je pensioendatum voor kiezen een deel van je ouderdomspensioen in te ruilen voor nabestaandenpensioen of andersom. Als je kiest voor minder ouderdomspensioen, krijgt je partner na jouw overlijden een hoger nabestaandenpensioen. Als je geen partner hebt, kun je het nabestaandenpensioen omruilen voor een hoger ouderdomspensioen voor jezelf. Deze keuzemogelijkheden hangen ook af van het soort pensioenregeling dat je hebt.

4. Kies je voor een vaste uitkering of hoog-laag pensioen?

Je kunt kiezen voor een hoog-laag pensioen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je nog een paar jaar moet aflossen op je hypotheek. In de periode dat je de schuld aflost, is de pensioenuitkering hoger. Heb je je huis eenmaal afgelost, gaat je pensioen omlaag. De hoog-laag periode duurt minimaal 5 jaar en maximaal 10 jaar. Je mag je pensioen beperkt verhogen. Het lage pensioen is 75% van je hoge pensioen.

5. Als je een beschikbare premieregeling hebt

Bij de meeste pensioenregelingen krijg je vanaf je pensioendatum een uitkering van je pensioenuitvoerder. Dit kan anders zijn als je pensioen opbouwt volgens een beschikbare premieregeling. Vaak heb je dan een pensioenbedrag bij elkaar gespaard. Hiermee moet je kort voor je pensionering een pensioenuitkering kopen. Dit kun je ook doen bij een andere pensioenuitvoerder dan waar je het pensioen hebt opgebouwd. Vraag bij je pensioenuitvoerder of een financieel adviseur na wat je opties zijn.

Op deze pagina