U bent hier:Home>Regel je pensioen>Hoe werkt pensioen voor zelfstandigen?
Thema Regel je pensioen

Pensioen voor zzp'ers

Als zzp’er heb je na pensionering natuurlijk recht op AOW. Wil je een hoger pensioen? Dan moet je dat zelf regelen. Vijf dingen die je moeten weten over pensioen voor zzp'ers. 

Bespreek je pensioen met je adviseur

Zoals je hieronder leest, zijn er veel mogelijkheden om zelf je pensioen te regelen. Elke mogelijkheid heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bespreek je pensioen daarom ook altijd met je boekhouder of financieel adviseur!

1. Belastingvoordelen bij pensioensparen

Als je spaart voor je pensioen kun je tot een bepaald bedrag gebruikmaken van belastingvoordelen. Het bedrag dat je in je pensioen stopt, is aftrekbaar. Je krijgt een deel van het geld terug als je aangifte inkomstenbelasting doet. Het bedrag dat in je pensioenpotje zit, telt niet mee als vermogen in box 3. Je betaalt dan ook geen belasting over de waarde van het pensioenpotje.

Stop je met werken en gaat het pensioen in? Dan betaal je belasting over het bedrag dat je ontvangt. 

Veranderingen in je pensioen door nieuwe pensioenwet

Vanaf 1 juli 2023 veranderen de regels voor pensioen. Dit heeft gevolgen voor iedereen die via een werkgever pensioen opbouwt. Als zzp’ers moet je meestal zelf je pensioen regelen. Met de nieuwe regels voor pensioen krijgen zzp’ers meer ruimte om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen. Lees meer over de nieuwe pensioenwet op Ondernemersplein (website van KVK en de Rijksoverheid). 

2. Hoe eerder je begint, hoe meer je opbouwt

Met onze rekenhulp kun je uitrekenen hoeveel je nu per maand of per jaar moet wegzetten om straks een bepaalde pensioenuitkering te krijgen. Je kunt ook uitrekenen hoe hoog je uitkering straks zal zijn als je nu een keer per maand of per jaar een bepaald bedrag opzij zet.

3. Vrijwillige voortzetting

Had je hiervoor een baan in loondienst? Dan betaalde jij en je werkgever premie voor jouw pensioen. Wanneer je zzp’er wordt, kun je in veel gevallen vrijwillig je eigen pensioen blijven opbouwen bij je huidige pensioenuitvoerder. Dit heet vrijwillige voortzetting. Je betaalt dan zelf het werknemers- en het werkgeversgedeelte van de premie. De aanvraag van vrijwillige voortzetting is vaak aan voorwaarden verbonden. Check bij je pensioenuitvoerder welke regels hiervoor bij hen gelden.

4. Banksparen of met een lijfrente

Je krijgt de belastingvoordelen alleen als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Je moet het geld steken in een pensioenproduct, zoals een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Hiervoor kun je terecht bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar. Je stort eenmalig een bedrag of maakt regelmatig (bijvoorbeeld elke maand of 1 keer per jaar) een bedrag over. De bank, beleggingsinstelling of verzekeraar investeert het geld. Als je met pensioen gaat, koop je met de eindopbrengst een tijdelijk of levenslang pensioen.

Let wel op! Je kunt per jaar een maximumbedrag met belastingvoordeel opzij zetten. Dit is de jaarruimte. Heb je in vorige jaren geen geld ingelegd in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening? Dan kun je misschien ook gebruik maken van de inhaalruimte. Bereken op de website van de Belastingdienst hoeveel jij met belastingvoordeel kunt sparen.  

5. Geld voor pensioen niet voor bijstand

Vanaf 2015 gelden nieuwe regels voor het pensioen van zzp’ers. Als je in de bijstand komt, hoef je als zzp'er je pensioenspaarpot niet meer op te maken.

U bent hier:Home>Regel je pensioen>Hoe werkt pensioen voor zelfstandigen?