U bent hier:Home>Pers>Kinderen doen minder klusjes om iets bij te verdienen dan vijf jaar geleden
14 maart 2016

Kinderen doen minder klusjes om iets bij te verdienen dan vijf jaar geleden 

Onderzoek Wijzer in geldzaken in het kader van de Week van het geld

Het aantal kinderen dat iets extra’s verdient met klusjes is gedaald van 61% in 2011 naar 49% nu. Kinderen van ouders met een hoger inkomen1) doen minder vaak betaalde klusjes. Daarnaast voeren kinderen in weinig of niet-stedelijke gebieden vaker klusjes uit in ruil voor geld dan kinderen in de stad (56% versus 42%). Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken in het kader van de Week van het geld die vandaag begint. In de Week van het geld krijgen basisscholieren les in verstandig omgaan met geld. 

4 op 5 kinderen krijgt zakgeld

Uit onderzoek blijkt verder dat vier op de vijf kinderen van 8 t/m 11 jaar zakgeld van de ouders krijgt. Kinderen van ouders met een relatief hoog inkomen krijgen frequenter zakgeld dan kinderen van ouders met een lager inkomen (87% versus 78%). 55% van de kinderen die geen zakgeld krijgen geeft als verklaring dat de ouders alles betalen wat ze nodig hebben. 7% van de kinderen zonder zakgeld geeft aan dat de ouders hiervoor geen geld hebben. 4% van de kinderen zonder zakgeld ontvangen zakgeld in natura, in de vorm van computer- of televisietijd. 

86% van de kinderen spaart

Driekwart van de kinderen die wel zakgeld ontvangen krijgt het zakgeld contant. Een kwart van de kinderen heeft een eigen bankrekening waar vader of moeder het zakgeld op stort. 86% van de kinderen spaart minstens de helft van het zakgeld. 14% geeft het meeste geld weer uit. Tweederde van de kinderen, zowel jongens als meisjes, besteden hun geld aan speelgoed. Computerspellen en games zijn populairder onder jongens dan meisjes (57% versus 12%), terwijl boeken en tijdschriften hoger scoren bij meisjes (34% tegenover 22%). 

Helft van de kinderen wel eens spijt van aankopen

85% van de kinderen praat wel eens met ouders over geld, zoals over zakgeld, wat iets kost, wie wat betaalt en wat ze mogen kopen van hun geld. De meest gegeven geldtip die kinderen krijgen is om te sparen. Daarnaast krijgen veel kinderen te horen dat ze goed moeten nadenken voor ze iets kopen en ze beter nog even een nachtje kunnen slapen als ze iets groots willen aanschaffen. Ruim driekwart van de kinderen zegt goed na te denken voordat ze iets kopen. Desondanks heeft de helft van de kinderen weleens spijt gehad van een aankoop.  

Zesde editie Week van het geld

Voor het zesde jaar op rij staan duizenden basisscholen tijdens de Week van het geld in het teken van leren omgaan met geld. In het hele land worden 5.500 gastlessen gegeven waarbij 120 organisaties en 80 gemeenten betrokken zijn. Inmiddels zijn er 19.000 lespakketten aangevraagd. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil platform Wijzer in geldzaken basisscholieren voorbereiden op financiële zelfredzaamheid in de toekomst. Leren omgaan met geld is een gedeelde verantwoordelijkheid van school en ouders.
Om 10.30 uur vandaag opent Hare Majesteit Koningin Máxima als erevoorzitter van Wijzer in geldzaken de Week van het geld bij basisschool De Twaalfruiter in Vleuten. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft op De Twaalfruiter een speciale masterclass voor ouders over financiële opvoeding: “Ik krijg nooit wat!”

1) Kinderen van ouders met een relatief hoog inkomen (> €67.000,-) zeggen vaker dan andere kinderen niet meer dan één of een paar klusjes per jaar te doen (56% versus een gemiddelde van 45%). 

--------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie
Dit representatieve onderzoek is uitgevoerd door Veldkamp onder 971 kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 11 jaar in het kader van de Week van het geld, een initiatief van Wijzer in geldzaken. Bekijk alle resultaten van het onderzoek in bijgaand onderzoeksrapport.  

Meer informatie over dit bericht:
Henriette Raap-Scheele: 06 183 045 10 of
Jochem Rotteveel: 06 10 91 68 97 pers@wijzeringeldzaken.nlwijzeringeldzaken.nl/pers of twitter.com/wijzeringeld.

Over Wijzer in geldzaken
Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. www.wijzeringeldzaken.nl

U bent hier:Home>Pers>Kinderen doen minder klusjes om iets bij te verdienen dan vijf jaar geleden