Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier: Home»Op jezelf»Studiefinanciering

Studeren en geldzaken

Als je gaat studeren aan een universiteit of hogeschool heb je geen recht meer op een basisbeurs van de overheid. Je kunt in plaats daarvan meer lenen en je krijgt nog wel een studenten OV-chipkaart en soms een aanvullende beurs. Hier lees je hoe je je studie kunt financieren.

Wie valt er onder de nieuwe regeling?

Als je in september 2015 gaat studeren krijg je geen basisbeurs meer. Als je nu al studeert hou je wel recht op een basisbeurs totdat je het diploma haalt van de opleiding die je nu volgt. Let op: als je nu een bachelor volgt en straks nog een master gaat doen, krijg je tijdens je master geen basisbeurs meer.

Maximaal €980 per maand lenen

In plaats van de basisbeurs is het leenstelstel ingevoerd. Je kunt maximaal €980 per maand lenen. Het aanvragen van een lening doe je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Terugbetalen van je studieschuld

Je studieschuld betaal je na je studie in maximaal 35 jaar terug. Je hoeft pas twee jaar nadat je je studie hebt afgerond te beginnen met terugbetalen. Hou er wel rekening mee dat je vanaf het moment dat je geld hebt geleend rente gaat betalen. Deze rente verandert bovendien elk jaar. Als de rente in de toekomst stijgt, stijgen ook je kosten.

Aanvullende beurs afhankelijk van inkomen van je ouders

Als je ouders een relatief laag inkomen hebben, kun je een extra beurs krijgen. Het idee is dat je ouders een bijdrage leveren aan jouw studiekosten. Hoe hoger hun inkomen, hoe meer ze kunnen bijdragen. En hoe meer ze kunnen bijdragen, hoe lager de aanvullende beurs.

Gratis reizen voor studenten

Als student heb je recht op een Studenten OV-Chipkaart. Daarmee kun je een deel van de week gratis reizen met het openbaar vervoer. Er is een weekkaart en een weekendkaart. Met de weekkaart kun je van maandag tot en met vrijdag gratis reizen. Met de weekendkaart van vrijdag tot en met zondag. Als je niet gratis reist, krijg je korting. Je moet het studentenreisproduct laden op je ov-chipkaart.

Hoe zit het met studenten die nu een basisbeurs krijgen?

Als je nu nog een basisbeurs krijgt, wordt deze beurs in principe een gift. Je moet wel binnen tien jaar afstuderen. Als je hebt geleend naast je basisbeurs moet je uiterlijk twee jaar nadat je bent afgestudeerd beginnen met terugbetalen. Je mag er dan maximaal vijftien jaar over doen. Hierop is een uitzondering als je na 1 september 2015 aan een master begint. Je mag dan ook kiezen om terug te betalen volgens de regeling van het leenstelsel. Dit betekent dat je 35 jaar hebt om je studieschuld terug te betalen.

Werken naast je studie

Je kunt naast je studie een bijbaantje nemen. Vergeet niet om eventueel te veel door je werkgever betaalde belasting terug te vragen.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Hoeveel moet je verdienen om een huis te kopen?
6 Vragen over het studieleenstelsel

In plaats van de basisbeurs kunnen studenten vanaf nu lenen voor hun studie.