Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier: Home»Op jezelf»Op kamers

Op kamers

Of je nu gaat wonen in een studentenhuis, een kamer waarin je meer je eigen ruimte hebt, of je eigen appartement. Zorg ervoor dat je niet teveel betaalt en dat je spullen goed verzekerd zijn.

Bekijk in bijgaand filmpje de tips en / of lees meer informatie op deze pagina.

Schrijf je in voor een sociale huurwoning

Een sociale huurwoning is bijna altijd goedkoper dan een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector. Voor een sociale huurwoning krijg je bovendien huursubsidie. Vaak zijn er wel wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Vooral in de grote steden kan het soms jaren duren voor je een woning krijgt.  Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter. De minimumleeftijd voor inschrijving is meestal 18. Soms kun je je ook al met 16 jaar inschrijven.

Check je maximale huur

Er zijn regels voor de huurprijs van woningen en kamers. Een verhuurder mag niet helemaal zelf bepalen hoeveel huur hij vraagt. De maximale huur van een sociale huurwoning is afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de woning. Dit geldt ook voor een kamer.

Heb je recht op huurtoeslag?

Als je een sociale huurwoning hebt, dan kun je vaak huurtoeslag krijgen. Voor een huurwoning in de vrije sector of een kamer krijg je geen huurtoeslag. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je inkomen. Je vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst.

Een huis kopen

Als je een inkomen hebt kun je ook kijken of je een huis kunt kopen. In veel gemeenten zijn er speciale, gunstige leningen voor starters. Als je ouders het geld kunnen missen, kunnen zij je belastingvrij een groot bedrag schenken voor het kopen van een huis. Het maximale bedrag voor een belastingvrije schenking voor je eigen huis is in 2015 €52.752.

Verzeker je spullen

Denk eraan om je spullen goed te verzekeren. Zodra je uit huis gaat val je niet meer onder de inboedelverzekering van je ouders. Verzekeraars bieden speciale verzekeringen aan voor studenten. Let er op dat verzekeraars bij diefstal vaak eisen dat er sporen zijn van inbraak. Het kan daarom handig zijn om een slot op de deur van je kamer te hebben.

Bewaar deze informatie
download als pdf