logo: Wijzer in Geldzaken

Studiefinanciering

Volg je een studie of opleiding dan heb je meestal recht op studiefinanciering. Je studiefinanciering moet je zelf aanvragen. Verder krijg je een studenten OV chip kaart en soms ook nog een aanvullende beurs. Dit gaat veranderen.

Basisbeurs een gift

Als je studeert krijg je altijd een basisbeurs. Deze beurs is in principe een gift. De hoogte van deze beurs hangt af van wat voor opleiding je doet en waar je woont. De basisbeurs is iets hoger als je een opleiding aan de universiteit of een HBO-instelling volgt dan als je een MBO-opleiding volgt. Als je op kamers woont is je beurs hoger dan als je thuis woont. Op de website van DUO kun je zien hoe hoog de basisbeurs voor jou is.

Aanvullende beurs afhankelijk van inkomen van je ouders

Als je ouders een relatief laag inkomen hebben, kun je een extra beurs krijgen. Deze aanvullende beurs is hoger als je een MBO-opleiding doet dan als je een universitaire of HBO-opleiding doet. Het idee is dat je ouders een bijdrage leveren aan jouw studiekosten. Hoe hoger hun inkomen, hoe meer ze kunnen bijdragen. En hoe meer ze kunnen bijdragen, hoe lager de aanvullende beurs. Je berekent de ouderbijdrage met de rekenhulp van DUO.

Online inkomsten en uitgaven bijhouden

Het is verstandig om je inkomsten en uitgaven bij te houden. De website Financieel Studieplan van het Nibud en de Stichting Weet Wat Je Besteedt helpt je daarbij. De site geeft je ook inzicht in de uitgaven en inkomsten van andere studenten in dezelfde situatie als jij. Zo zie je het meteen als je meer uitgeeft dan gemiddeld.

Gratis reizen voor studenten

Als student heb je recht op een Studenten OV Chipkaart. Daarmee kun je een deel van de week gratis reizen met het openbaar vervoer. Er is een weekkaart en een weekendkaart. Met de weekkaart kun je van maandag tot en met vrijdag gratis reizen. Met de weekendkaart van vrijdag tot en met zondag. Als je niet gratis reist, krijg je korting. Je moet het studentenreisproduct laden op je ov-chipkaart.

 

Binnen tien jaar afstuderen

De studiebeurs, de aanvullende beurs en de ov-kaart zijn in principe een gift. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je moet binnen tien jaar afstuderen. Studeer je niet, of te laat af, dan zul je de beurs die je hebt ontvangen moeten terugbetalen.

 

Extra lenen voor je studie

Waarschijnlijk is je studiebeurs niet genoeg om van rond te komen. Om je inkomen aan te vullen kun je naast je studie gaan werken. Verder betalen je ouders misschien mee aan je studie. Daarnaast kun je tegen een relatief lage rente lenen bij DUO. Deze lening betaal je altijd na afloop van je studie terug. Het maximale leenbedrag is per maand 290,50 euro als je een opleiding volgt aan de universiteit of HBO. Het maximum is 168,05 euro per maand als je een MBO-opleiding doet.

Terugbetalen van je studieschuld

Je studieschuld betaal je na je studie in maximaal 15 jaar terug. Je hoeft pas twee jaar nadat je je studie hebt afgerond te beginnen met terugbetalen. Hou er wel rekening mee dat je vanaf het moment dat je geld hebt geleend rente gaat betalen. Deze rente verandert bovendien elk jaar. Als de rente in de toekomst stijgt, stijgen ook je kosten. Reken uit hoeveel het je kost als je elke maand een bedrag leent. Reken uit hoeveel het je kost als je elke maand een bedrag leent.

Veranderingen in studiefinanciering

De studiefinanciering gaat veranderen. In plaats van een gift, wordt de basisbeurs ook een lening. Alleen als je ouders een relatief laag inkomen hebben, is de aanvullende beurs een gift. Verder verdwijnt de ov-studentenkaart. Deze maatregelen zijn nog niet ingevoerd. Op de website van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) lees je meer.

Deze informatie delen