logo: Wijzer in Geldzaken

Studiefinanciering

Volg je een studie of opleiding dan heb je nu nog recht op studiefinanciering, een ov-studentenkaart en soms op een aanvullende beurs. Dit gaat veranderen. Hier lees je meer over de financiering van je studie.

Basisbeurs: nu nog een gift

Als je studeert krijg je nu nog een basisbeurs. De hoogte van de beurs hangt af van wat voor opleiding je doet en waar je woont, thuis of op kamers. Deze beurs is in principe een gift. Je moet wel binnen tien jaar afstuderen. Studeer je niet, of te laat af, dan zul je de beurs die je hebt ontvangen moeten terugbetalen.

Veranderingen

De studiefinanciering gaat veranderen. Als je in september 2015 gaat studeren aan een universiteit of hogeschool krijg je geen basisbeurs meer. In plaats daarvan kun je extra lenen voor je studie. Deze maatregelen zijn nog niet definitief. Hou de veranderingen in de gaten.

Gratis reizen voor studenten

Als student heb je recht op een Studenten OV Chipkaart. Daarmee kun je een deel van de week gratis reizen met het openbaar vervoer. Er is een weekkaart en een weekendkaart. Met de weekkaart kun je van maandag tot en met vrijdag gratis reizen. Met de weekendkaart van vrijdag tot en met zondag. Als je niet gratis reist, krijg je korting. Je moet het studentenreisproduct laden op je ov-chipkaart.

Aanvullende beurs

Soms kun je een extra beurs krijgen. Dit heet een aanvullende beurs. Of je hier recht op hebt hangt af van het inkomen van je ouders. Hoe hoger hun inkomen, hoe mee zij kunnen bijdragen aan jouw studie en hoe lager de aanvullende beurs.

 

Binnen tien jaar afstuderen

De studiebeurs, de aanvullende beurs en de ov-kaart zijn in principe een gift. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je moet binnen tien jaar afstuderen. Studeer je niet, of te laat af, dan zul je de beurs die je hebt ontvangen moeten terugbetalen.

 

Extra lenen voor je studie

Om je inkomen aan te vullen kun je naast je studie gaan werken. Verder betalen je ouders misschien mee aan je studie. Daarnaast kun je tegen een relatief lage rente extra lenen bij DUO. Deze lening betaal je altijd na afloop van je studie terug.

Deze informatie delen