logo: Wijzer in Geldzaken

Wat kost studeren?

Studeren kost veel geld, maar is een investering in je toekomst. Hier vind je informatie over de opleidingskosten, andere kosten en hoe je je inkomsten en uitgaven in de gaten kunt houden.

 

Collegegeld

Een groot deel van je opleiding betaalt de overheid. Daarnaast betaal je zelf collegegeld of lesgeld. Een jaar studeren aan een universiteit of hogeschool kost jou €1.906. Volg je een MBO-opleiding dan betaal je €1.118 per jaar.

 

 

 

Andere kosten

Naast de opleidingskosten, moet je ook vaak studiemiddelen aanschaffen. Denk aan boeken, of een laptop of tablet. Ook maak je natuurlijk kosten om te wonen en voor je boodschappen.

 

 

 

Maak gebruik van studentenkorting

Als student kun je vaak gebruik maken van kortingen. Verzekeraars hebben bijvoorbeeld speciale studentenverzekeringen, fitnesscentra hebben speciale studentenabonnementen. Bij musea en theaters krijg je ook vaak flinke korting met je collegekaart.

 

Online inkomsten en uitgaven bijhouden

Het is verstandig om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Met de website Financieel Studieplan kun je als student je uitgaven en inkomsten in kaart brengen. Je kunt je eigen geldzaken ook vergelijken met andere studenten in dezelfde situatie.

 

Deel deze informatie gemakkelijk per e-mail
Gegevens ontvanger
Jouw gegevens

Jouw gegevens en die van de ontvanger worden niet opgeslagen.