logo: Wijzer in Geldzaken

Prinses Máxima woont ouderavond over financiële opvoeding bij

22 jun 2010

Veel ouders hebben vragen over de financiële opvoeding van hun kinderen. Ze vinden het moeilijk hun kinderen iets te weigeren of willen hun kind graag weerbaarder maken voor reclame en verleidingen. De opvoedingsstijl van ouders blijkt van grote invloed op het financiële inzicht van jongeren. Tweederde van de jongeren vindt het moeilijk om met geld om te gaan. Ruim de helft van alle jongeren is van mening dat hun ouders hen de waarde van geld niet goed heeft bijgebracht. Driekwart van de ouders vindt dat deze financiële opvoeding niet alleen bij hun ligt, maar ook bij de school. Het Nibud en Wijzer in geldzaken onderschrijven dit en streven naar meer aandacht voor financiële educatie in het onderwijs.

Op maandagavond 21 juni was Prinses Máxima te gast op basisschool Dol-Fijn om een ouderavond bij te wonen over financiële opvoeding. Honderden kinderen, ouders en andere belangstellenden stonden op het schoolplein om de Prinses welkom te heten.

Uitstellen werpt vruchten af
Na een welkom van de directeur van Basisschool Dol-Fijn en van Olaf Simonse (projectleider CentiQ, Wijzer in geldzaken) gaf Nibud expert Marion Weijers de aftrap voor de ouderavond met een filmpje. Met het experiment in het filmpje werd aangetoond dat de kinderen die beter tot uitstel in staat waren, 10 jaar later veel beter bleken te functioneren: ze waren sociaal vaardiger, intelligenter en hadden meer zelfvertrouwen! De link met geld en financiële opvoeding: het kunnen uitstellen van behoeftes is een van de voorwaarden om goed met geld om te kunnen gaan. Je kunt je geld immers maar één keer uitgeven.

http://pic.vicinity.nl/centiq/1/4e8cffb681d2ecb095ec5f27c3323edf/6482/dummy_image.png
Avond over geld zinvol voor ouders
Na de lezing gingen de ouders uiteen in verschillende groepjes om onder leiding van een Nibud-gespreksleider verder te praten over financiële opvoeding. Prinses Máxima ging alle groepjes langs en sprak met de ouders. Uit de gesprekken bleek dat veel ouders tegen dezelfde vragen aanlopen. Hoeveel zakgeld geef je je kind? Wat moet hij/zij daar allemaal voor doen? Hoe ga je om met vrijgevige opa's en oma's? Wat doe je als het geld op is? Wat doe je als je kind graag die kleding van dat dure merk wil hebben? De vraag die ze de ouders stelde over hoe zinvol een dergelijke ouderavond is, werd positief beantwoord: 'Het is erg zinvol, het biedt mogelijkheden om onderling eens te praten over afspraken die je met je kinderen maakt en hoe je met bepaalde situaties omgaat.'

6 tips van ouders
Naar aanleiding van de avond gaven de ouders elkaar een tip over het onderwerp waarover ze met elkaar gediscussieerd hadden. Dat resulteerde in onderstaande 6 tips: